NBA

Podvig slovenskog košarkaša: Niko u historiji nije za manje minuta postigao tripl-dabl

Dončić: Specijalan igrač. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

22.11.2019

 Luka Dončić “eksplodirao” je protiv aktuelnih NBA viceprvaka, oslabljenih Golden stejt voriorsa, kojima nedostaje sedam povrijeđenih igrača, te za 25 minuta nanizao 35 poena, 11 asistencija i deset skokova u uvjerljivom trijumfu Dalas maveriksa od 192:94.

Prema američkom sportskom portalu ESPN, bio je to najbrži tripl-dabl u historiji, jer nijedan košarkaš za manje vremena na parketu nije uspio ostvariti dvocifreni učinak u tri statističke kategorije u jednom meču najjače svjetske lige.

Stopama Džejmsa

Ovaj je podvig uslijedio samo dva dana nakon što je Dončić postavio tripl-dabl protiv San Antonio sparsa ubacivši 42 poena te uz legendarnog Lebrona Džejmsa (LeBron James) postao jedini NBA košarkaš koji je prije 21. rođendana imao tripl-dabl s najmanje 40 koševa (Luka je rođen 28. februara 1999.).

- On je specijalan igrač za specijalne uloge. Ne znam šta bih dodao, jer to više nije velika vijest, već postaje uobičajeno - rekao je Dalasov trener Rik Karlajl (Rick Carlisle) o nastupima slovenskog krila.

Dončić je u prvoj četvrtini odigrao svih 12 minuta i imao više poena (22), skokova (5) i asistencija (5) od kompletnog tima rivalskih “Ratnika”, koji su gubili sa 16:44! Takav podvig u jednoj četvrtini posljednji je još 2003. ostvario nekadašnji as Filadelfija siksersa Alen Ajverson (Allen Iverson).

Bio je ovo Dončićev sedmi tripl-dabl, najviše koliko je jedan igrač imao u prvih 14 mečeva u sezoni od 1961., kada ih je slavni Oskar Robertson (Oscar) nanizao 11.

Nižu pobjede

Slovenac tako postaje ozbiljan kandidat da se priključi Robertsonu i aktuelnoj zvijezdi Hjuston roketsa Raselu Vestbruku (Russell Westbrook), kao jedinim igračima koji su NBA sezonu završili s tripl-dabl prosjekom.

Dončić je trenutno na učinku od 29,9 poena, 10,7 skokova i 9,4 asistencije i jedini je košarkaš koji je među pet najboljih u poenima i asistencijama, kao i jedini među 15 vodećih u tri spomenute kategorije u sezoni.

No, koliko god bio svjestan brojki koje postiže, Luka kaže da mu je od individualnih podviga mnogo važniji timski učinak. Dalas je pod njegovim vodstvom na sjajnom omjeru od 9-5.

- Drago mi je da pobeđujemo. Imamo tri u nizu i samo želimo tako nastaviti - rekao je Dončić, kojem je ovo druga NBA sezona u Dalasu nakon prošlogodišnjeg dolaska iz španskog Reala iz Madrida.

 2

titule prvaka Evrope ima Dončić, i to klupsku s Realom (2018) i reprezentativnu sa Slovenijom (2107)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.