NBA

Džanan Musa sve više igra za Netse: Znao sam da će doći moje vrijeme

Musa pod košem Kingsa: Postigao deset poena. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

24.11.2019

Treći put u tekućem NBA šampionatu Džanan Musa postigao je dvocifreni broj poena (10), a tome je dodao šest skokova u uvjerljivoj pobjedi Bruklin netsa nad Sakramento kingsima (116:97).

Nakon što je u prva tri susreta svoje druge sezone u najjačoj svjetskoj ligi sakupio samo 11 minuta, 20-godišnjaku iz Bihaća trener “Mrežica” Keni Etkinson (Kenny Atkinson) u narednim duelima pružio je znatno više prilike na terenu.

Koševi s klupe

Musa, za čiji je individualni napredak uoči početka sezone Etkinson imao samo riječi hvale, u posljednjih je sedam utakmica prosječno igrao čak 20 minuta te bilježio 7,5 poena i 4,3 skoka.

Kako prenose mediji iz Njujorka, ovakav status Muse je očekivan jer Netse muče povrede (glavna zvijezda Kevin Durant vjerovatno će pauzirati cijelu sezonu, dok su trenutno van stroja druga velika zvijezda, plej Kajri Irving, i bek Keris Lavert) i Etkinson je primoran otvoriti prostor igračima sa klupe.

Posebno tu izdvajaju bh. dragulja, koji sa visinom od 206 centimetara može pokrivati više pozicija, naročito beka i krila.

- Potrebni su nam koševi s klupe i potrebno nam je da Musa igra dobro - rekao je trener njujorških “Mrežica”.

Džanan je najefikasniju partiju pružio protiv Feniks sansa (12 poena), dok je Denver nagetsima i Kingsima ubacio po deset.

Sve će uraditi

Sa omjerom od sedam pobjeda i osam poraza Netsi su trenutno na sedmom mjestu Istočne konferencije (prvih osam timova igrat će u plej-ofu nakon odigrane 82 utakmice u regularnoj sezoni).

- Iskreno, znam sam da će doći moje vrijeme i da ću biti u rotaciji. Bio sam spreman jer treniram i svaki dan naporno radim. Spreman sam.

Morate imati taj mentalitet. Moj mentalitet je takav da želim da igram i sve ću uraditi da bih to postigao - rekao je Musa.

Veći dio prošle, debitantske sezone u Sjedinjenim Američkim Državama Džanan je proveo na kaljenju u klupskoj filijali, Nju Ajlend netsima, koje je kao glavni igrač odveo do finala Razvojne NBA lige.

No, Džanan želi više, na glavnu NBA scenu, među najveće asove današnjice. Šansa mu se ukazala, na njemu je da je iskoristi...

Inače, Netsi će tačno u ponoć sa nedjelje na ponedjeljak igrati gradski derbi protiv Njujork niksa. Prema kladionici "Mozzart", kvota na pobjedu Netsa je 1.75, a Niksa 2.30.

Vjerovati igračima

Etkinson je dao veoma zanimljivu izjavu za američke medije u kojoj je priznao da mora sebe stalno podsjećati na to da bi trebao više vjerovati svojim mladim igračima i razvojnom programu kluba.

- Nisam siguran da sam do sada napravio dobar posao u tome. Moram im vjerovati, jer oni treniraju, znaju program, znaju šta želimo - rekao je Etkinson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.