NBA

Musu ne služi šut, ali postoji razlog zbog kojeg mu trener Netsa vjeruje

Musa u susretu protiv Kavalirsa. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

26.11.2019

Bruklin netsi postigli su četvrtu uzastopnu pobjedu bez dvojice ponajboljih igrača, All-star plejmejkera Kajrija Irvinga (Kyrie) i odličnog beka Kerisa Leverta (Caris LeVert). Kevina Duranta više niko i ne spominje, jer ponajbolji šuter NBA lige pauzira još od početka sezone i vjerovatno će se vratiti tek u idućoj... 

Jedan od razloga za ovako dobre igre “Mrežica”, koje, uprkos odsustvu spomenutih zvijezda, imaju omjer od devet pobjeda i osam poraza za sedmo mjesto Istočne konferencije, jeste odličan učinak igrača s klupe. Među njima je, kao što ističe trener Keni Etkinson (Kenny Atkinson), i Džanan Musa. 

Više pozicija

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, zbog svoje tehnike i visine (206 centimetara), uspješno “krpi rupe” na više pozicija. Pa iako napadački nije na najvišem nivou (šut iz igre 62/21 u posljednjih osam utakmica), Etkinson mu pruža značajnu minutažu.

Razlog je, prije svega, ogromna borbenost i igra u odbrani 20-godišnjeg Bišćanina, koji je to demonstrirao i u gradskom derbiju protiv Njujork niksa. U tijesnoj pobjedi Bruklina od 103:101 Džanan je igrao 21 minutu te upisao pet poena, uz tri skoka i tri asistencije.

Zatim je na red došao i trijumf u gostima (108:106) protiv Klivlend kavalirsa (23 minute, osam poena, tri skoka). Bio je to njegov deveti uzastopni meč u kojem je dobio dvocifreni broj minuta na parketu.

To nije malo, posebno ako se zna da je trener Etkinson maksimalno “skratio” rotaciju. Tako je protiv Niksa i Kavalirsa koristio samo devetoricu igrača, odnosno, pored petorice startera, dao je šansu još samo četvorici igrača s klupe, što nije čest slučaj u NBA ligi, naročito u ranoj fazi sezone.

Premašio učinak

No, i to govori koliko je Etkinsonu bitan svaki meč, ali i koliko očekuje od mladog bosanskohercegovačkog asa. Podsjetimo, Džananu je prošla sezona bila debitantska u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi.

Nastupio je Musa u samo devet od 82 meča u šampionatu te imao minoran prosjek od 4,3 minute i 2,1 poen.

Do sada je naš košarkaš već premašio te brojke, njegov prosjek u 12 ovosezonskih nastupa iznosi 16,3 minute, 5,7 poena i 3,1 skok.

29.

izbor Netsa u prvoj rundi NBA drafta prošle godine bio je Musa


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.