KOŠARKA

Melisa Brčaninović: Želim igrati u Americi

Naš sport ima mnogo talenata, ali im se ne pružaju adekvatni uvje ti za razvoj, kaže mlada bh. košarkašica, koja blista u ekipi Torina

Brčaninović: Blista na startu sezone. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

3.12.2019

Mlada bosanskohercegovačka košarkašica Melisa Brčaninović trenutno sa mnogo uspjeha nosi dres italijanskog prvoligaša Iren Fiksi iz Torina.

Dvadesetogodišnja Melisa visoka je 193 centimetra, nastupa na poziciji krilnog centra i blista na startu sezone sa odličnim prosjekom od 15,7 poena i 9,9 skokova, kao glavna igračica torinske ekipe.

Veći budžeti

- Za sada igram u dobroj formi i mogu biti zadovoljna, ali uvijek može bolje. Klub je na početku imao ambicije da uđe u plej-of, međutim, desile su se neke neplanirane izmjene kada je u pitanju roster, ali nadam se da ćemo prebroditi ovu situaciju i uspjeti ostvariti što bolji plasman - kaže Brčaninović, čiji tim nakon osam kola ima omjer od 2-6. 

Napravila je Brčaninović i poređenje italijanske košarke, u kojoj nastupa već tri sezone, sa šampionatom BiH u kojem je nosila dres tuzlanskog Jedinstva.

- Najveća razlika je u finansijama, veći su budžeti i bolji uvjeti za rad u Italiji. Klubovi imaju više novca i mogućnosti da dovedu strankinje ili pruže domaćim igračicama dobre uvjete, koje onda nemaju potrebu napuštati svoju domovinu. 

Brčaninović: Bolji uvjeti za rad u Italiji. Privatni album

Evropsko zlato

Naravno da se kvalitet osjeti u odnosu na BiH, ali kada bi se promijenio odnos prema sportu sigurno da bi naši klubovi i naše lige bili mnogo kvalitetniji - riječi su naše sagovornice.

Brčaninović dodaje da naš sport ima mnogo talenata, ali da im se ne pruža adekvatna mogućnost da se pokažu i postignu zavidne rezultate. Zlatna medalja, koju je osvojila u B-diviziji Evropskog prvenstva sa reprezentacijom BiH do 20 godina, njeno je najdraže odličje. 

- Tada smo ostvarile devet pobjeda u isto toliko utakmica i to je bio prvi put poslije mnogo godina da se naša reprezentacija uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo A-divizije - kaže mlada bh. košarkašica, koja nije željela komentirati nepozivanje u seniorski tim BiH na startu kvalifikacija za EP 2021. godine.

 No, zato je govorila o svojim planovima, kad je u pitanju klupska karijera.  

- Želim nastaviti sa dobrim igrama, kako bih nastupala u najboljim evropskim klubovima i možda jednog dana uspjela zaigrati u američkoj WNBA ligi - zaključuje Brčaninović.

Brčaninović: Želi zaigrati u američkoj WNBA ligi. Privatni album

Najbolji strijelac 

Brčaninović je bila vodeći strijelac Evropskog prvenstva do 20 godina, koje je 2017. održano u Portugalu.

Melisa je u sedam mečeva u dresu BiH bilježila 23 poena u prosjeku.

Stopama majke Mare

Melisina majka Mara Lakić bila je vrhunska košarkašica, proslavljena reprezentativka BiH i prvakinja Evrope sa tuzlanskim Jedinstvom, pa je tako i Melisa, koja je rođena u Njemačkoj, zavoljela ovaj sport.

- Prije devet godina preselili smo se u Tuzlu, što je imalo veliki utjecaj na mene i moju košarkašku karijeru. Vjerovatno je genetika imala utjecaj na ljubav prema košarci. Kada sam postala svjesna majčinog uspjeha, željela sam i ja pokušati postići ono što je i ona - kaže nekadašnja košarkašica Jedinstva, a trenutno studentica Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.