KOŠARKA Reprezentativka Bosne i Hercegovine dominira u Italiji

Melisa Brčaninović: Želim igrati u Americi

Naš sport ima mnogo talenata, ali im se ne pružaju adekvatni uvje ti za razvoj, kaže mlada bh. košarkašica, koja blista u ekipi Torina

J. A. / Avaz Sport
03.12.2019 22:12

Brčaninović: Blista na startu sezone

Foto: Privatni album

Mlada bosanskohercegovačka košarkašica Melisa Brčaninović trenutno sa mnogo uspjeha nosi dres italijanskog prvoligaša Iren Fiksi iz Torina.

Dvadesetogodišnja Melisa visoka je 193 centimetra, nastupa na poziciji krilnog centra i blista na startu sezone sa odličnim prosjekom od 15,7 poena i 9,9 skokova, kao glavna igračica torinske ekipe.

Veći budžeti

- Za sada igram u dobroj formi i mogu biti zadovoljna, ali uvijek može bolje. Klub je na početku imao ambicije da uđe u plej-of, međutim, desile su se neke neplanirane izmjene kada je u pitanju roster, ali nadam se da ćemo prebroditi ovu situaciju i uspjeti ostvariti što bolji plasman - kaže Brčaninović, čiji tim nakon osam kola ima omjer od 2-6. 

Napravila je Brčaninović i poređenje italijanske košarke, u kojoj nastupa već tri sezone, sa šampionatom BiH u kojem je nosila dres tuzlanskog Jedinstva.

- Najveća razlika je u finansijama, veći su budžeti i bolji uvjeti za rad u Italiji. Klubovi imaju više novca i mogućnosti da dovedu strankinje ili pruže domaćim igračicama dobre uvjete, koje onda nemaju potrebu napuštati svoju domovinu. 

  • Brčaninović: Bolji uvjeti za rad u Italiji
    Brčaninović: Bolji uvjeti za rad u Italiji Foto: (Privatni album)

Evropsko zlato

Naravno da se kvalitet osjeti u odnosu na BiH, ali kada bi se promijenio odnos prema sportu sigurno da bi naši klubovi i naše lige bili mnogo kvalitetniji - riječi su naše sagovornice.

Brčaninović dodaje da naš sport ima mnogo talenata, ali da im se ne pruža adekvatna mogućnost da se pokažu i postignu zavidne rezultate. Zlatna medalja, koju je osvojila u B-diviziji Evropskog prvenstva sa reprezentacijom BiH do 20 godina, njeno je najdraže odličje. 

- Tada smo ostvarile devet pobjeda u isto toliko utakmica i to je bio prvi put poslije mnogo godina da se naša reprezentacija uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo A-divizije - kaže mlada bh. košarkašica, koja nije željela komentirati nepozivanje u seniorski tim BiH na startu kvalifikacija za EP 2021. godine.

 No, zato je govorila o svojim planovima, kad je u pitanju klupska karijera.  

- Želim nastaviti sa dobrim igrama, kako bih nastupala u najboljim evropskim klubovima i možda jednog dana uspjela zaigrati u američkoj WNBA ligi - zaključuje Brčaninović.

  • Brčaninović: Želi zaigrati u američkoj WNBA ligi
    Brčaninović: Želi zaigrati u američkoj WNBA ligi Foto: (Privatni album)

Najbolji strijelac 

Brčaninović je bila vodeći strijelac Evropskog prvenstva do 20 godina, koje je 2017. održano u Portugalu.

Melisa je u sedam mečeva u dresu BiH bilježila 23 poena u prosjeku.

Stopama majke Mare

Melisina majka Mara Lakić bila je vrhunska košarkašica, proslavljena reprezentativka BiH i prvakinja Evrope sa tuzlanskim Jedinstvom, pa je tako i Melisa, koja je rođena u Njemačkoj, zavoljela ovaj sport.

- Prije devet godina preselili smo se u Tuzlu, što je imalo veliki utjecaj na mene i moju košarkašku karijeru. Vjerovatno je genetika imala utjecaj na ljubav prema košarci. Kada sam postala svjesna majčinog uspjeha, željela sam i ja pokušati postići ono što je i ona - kaže nekadašnja košarkašica Jedinstva, a trenutno studentica Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Komentari

NA VRH