NBA

Čovjek za rekorde: Zvijezda Roketsa pomjera košgeterske granice

Harden: Sve za pobjedu. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

15.12.2019

Džejms Harden (James) odigrao je utakmicu za pamćenje u NBA ligi. Još jednom.

Fantastični bek Hjuston roketsa postigao je 54 poena i izjednačio klupski rekord sa deset pogođenih “trojki” (postavio ga u prethodnom susretu), u pobjedi “Raketa” nad Orlando medžikom (130:107).

Stopama Karija

Harden, poznat i po nadimku Brada, pogodio je deset od 15 lopti za tri poena. Ukupno je iz igre imao šut od 31/19. Tome je dodao sedam asistencija i pet skokova, zasluživši ovacije rivalskih navijača u Orlandu.

- Samo želim pobjedu i sve ću uraditi da bih je postigao - rekao je Harden.

Bek domaćih “Čarobnjaka” Evan Furnije (Fournier) osjećao se nemoćno, što je i priznao po završetku susreta.

- Osjećam da nas je on sam pobijedio. On je MVP (najbolji igrač lige, op. a.) s razlogom. Razgovarali smo uoči utakmice o tome da će on šutirati i da ćemo morati živjeti s posljedicama. Ovaj put nije mogao promašiti - rekao je francuski košarkaš.

Nevjerovatni šuter Roketsa peti put ove sezone je postigao najmanje 50 poena u jednoj utakmici, od toga je četiri puta ovaj učinak ostvario u posljednjih sedam nastupa. Svi ostali NBA igrači zajedno u ovoj sezoni također su imali pet mečeva sa 50 ili više poena.

Samo dva dana ranije, Harden je iz 18 pokušaja pogodio rekordnih deset “trojki” protiv Klivlend kavalirsa, a taj meč je završio sa 55 koševa. Sa “eksplozijom” u ova dva duela, Harden je postao tek drugi košarkaš u historiji najjače svjetske lige koji je u dva meča zaredom ubacio najmanje deset “trojki”.

Prvi je bio čuveni bek Golden stejt voriorsa Stiven Kari (Stephen Curry), kojem je to uspjelo u februaru 2016. godine.

Impresivne brojke 

Lider Roketsa tako je nastavio jednu od najboljih sezona u historiji lige, kad je u pitanju individualni učinak. Njegovih 982 poena ukupno najviše je kroz prvih 25 mečeva u sezoni.

Njegov prosjek koševa iznosi čak 39,3, osam više od najbližeg pratioca Janisa Antetokumpa iz Milvoki baksa.

Ove su brojke još impresivnije ako se zna da Harden u prosjeku igra 37,8 minuta, znači u prosjeku bilježi više od poena po minuti! Njegove igre prate i dobri rezultati ekipe Roketsa, koji sa omjerom od 17-8 zauzimaju četvrto mjesto Zapadne konferencije NBA lige.

31,8

miliona dolara zaradit će Harden u ovoj sezoni od ugovora sa Roketsima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.