KOŠARKA

Pojačanje za stručni štab: Bivši reprezentativac ponovo među "Zmajevima"

Ovčina: Dvije sezone proveo u Oldenburgu. Twitter

Piše: E. J. / Avaz.ba

15.12.2019

Vedran Bosnić pojačao je stručni štab košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Aktuelni selektor postigao je dogovor sa nekadašnjim reprezentativcem Elvirom Ovčinom, koji će biti dio trenerskog štaba “Zmajeva” u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine. 

Bosnić je za naš list potvrdio da je Ovčina prihvatio njegov poziv.

- Veoma mi je drago što je Elvir Ovčina prihvatio moj poziv. Elvir je dao mnogo reprezentaciji u svojim igračkim danim.

Siguran sam da svojim iskustvom i znanjem može mnogo pomoći današnjim reprezentativcima i stručnom štab - rekao je Bosnić.

Ovčina (43), nekadašnji centar, u dresu reprezentacije BiH je između 1997. i 2005. godine igrao na pet završnica Evropskog prvenstva. Karijeru je počeo u sarajevskoj Bosni nakon čega je nastupao za američki Sirakjuz univerzitet.

Igrao je i za veći broj klubova u Evropi, kao što su njemački Oldenburg i Keln, slovenski Polzela i Laško, grčki Olimpijakos, belgijski Ostende... Kao pomoćni trener je prethodne dvije sezone proveo u njemačkom Oldenburgu, nakon čega se vratio u Sloveniju, gdje već duže i živi.

Bh. selekciju iduće godine očekuje start kvalifikacija za EP i to susretima protiv Latvije u gostima (21. februar) te Grčke na našem terenu (24. februar). U 2020. ćemo ugostiti još Bugarsku (26. novembar) i Latviju (29. novembar).

Kvalifikacije ćemo zaključiti u februaru 2021. godine duelima Grčka - BiH (19. februar) i Bugarska - BiH (22. februar). Plasman na Eurobasket 2021. godine osigurat će po tri selekcije iz osam kvalifikacijskih grupa.

Pobjeda u derbiju

Bosnićev klub Mons bilježi odlične rezultate u Belgiji. Ekipa koju je sarajevski trener i bh. selektor preuzeo pred početak sezone savladala je u derbiju belgijskog šampionata Antverpen sa 76:59.

Mons sa omjerom od 7-2 dijeli prvo mjesto na tabeli sa još dva tima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.