KOŠARKA

Nevjerovatna serija u NBA: Preko noći postali najdominantniji tim najjače svjetske lige

Džejms: Briljirao i protiv Atlante. AFP

E. J. / Avaz.ba

16.12.2019

Tandem Lebron Džejms (LeBron James) - Entoni Dejvis (Anthony Davis) pretvorio je Los Anđeles lejkerse praktično preko noći u najdominantniji tim NBA lige.

Ekipa koja je u kompletnoj prošloj sezoni postigla 15 gostujućih pobjeda u 41 susretu, već sada, nakon nepune trećine tekućeg šampionata, upisala je 14. trijumf van svog parketa. I to svih 14 zaredom! Lejkersi u gostima imaju omjer od fantastičnih 14-1.

Prvi i jedini poraz u kojem nisu bili domaćini pretrpjeli su još 24. oktobra, u prvom meču sezone, ali i taj duel su igrali u svojoj dvorani "Staples Center" protiv gradskih rivala Klipersa u kojem su bili formalni gosti.

Legendarni krilni igrač Džejms, koji je od prošle sezone član slavnih “Jezerana”, u pobjedi nad Atlanta hoksima (101:96) ubacio je 32 poena uz 13 skokova i sedam asistencija.

All-star centar Dejvis, koji je u junu ove godine stigao u velikoj igračkoj razmjeni iz Nju Orleans pelikansa, dodao je 27 poena i 13 skokova. S omjerom od 24 pobjede i tri poraza, Lejkersi su lideri Zapadne konferencije najjače svjetske košarkaške lige.

Za razliku Lejkersa, njihovi konferencijski rivali Nju Orleans pelikansi, bez Dejvisa, ne pamte goru sezonu. “Pelikani” su u susretu protiv Orlando medžika (119:130) postavili rekordan gubitnički niz u klupskoj historiji, sa 12 uzastopnih mečeva bez pobjede.

Prethodno su 11 poraza u seriji imali još u decembru 2004. i decembru 2012. godine. Njihov omjer u tekućoj sezoni iznosi šest pobjeda i 21 poraz. Na Zapadu su od njih gori samo Golden stejt voriorsi (5-23).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.