KOŠARKA

NBA pokreće novo takmičenje: Igračima mamac od milion dolara

Silver: Odluka u aprilu iduće godine. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

21.12.2019

NBA liga želi uvesti turnir kupa koji bi se igrao tokom sezone uz učešće osam ekipa po sistemu eliminacije, od četvrtfinala do finala.

Ideja je to komesara najjače svjetske košarkaške lige Adama Silvera, koji se nada da će na sastanku u aprilu iduće godine dobiti podršku vlasnika klubova te organizirati kup takmičenje već u sezoni 2021/2022. Silver želi pokretanjem kupa, po uzoru na druge sportove, privući dodatni interes za NBA tokom regularne sezone.

Turnir bi se igrao od kraja novembra do sredine decembra. Za trofej bi se borilo šest klubova sa najboljim rezultatom unutar svake od NBA divizija i još dva tima sa najboljim omjerom. Istovremeno, zbog ovog bi takmičenja klubovi u regularnoj sezoni igrali 78 ili 79 umjesto dosadašnje 82 utakmice.

No, vlasnici klubova su zabrinuti da bi zbog manjeg broja mečeva mogla opasti i njihova zarada, dok bi i neke od vodećih zvijezda na parketu mogle procijeniti da im je bolje imati pauzu od pet dana u napornom kalendaru, nego se kvalificirati za turnir i boriti za “nebitni” trofej.

NBA je spremna ponuditi finansijsku nagradu od po milion dolara za svakog igrača pobjedničkog tima. Ipak, pitanje je koliko će to biti primamljivo u ligi u kojoj je prosječna godišnja zarada devet miliona dolara i u kojoj više od 60 košarkaša zarađuje najmanje dvostruko iznad prosjeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.