KOŠARKA

Nekadašnji centar nakon 14 godina ponovo u bh. timu: Imamo snage da se plasiramo na Eurobasket

Ovčina: Dvije sezone radio u Oldenburgu. Twitter

Piše: E. J. / Avaz.ba

29.12.2019

Elvir Ovčina novi je član stručnog štaba košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nekada poznati centar, koji je sa našom selekcijom učestvovao čak na pet uzastopnih završnica evropskih prvenstava (1997, 1999, 2001, 2003, 2005), bit će asistent aktuelnog selektora “Zmajeva” Vedrana Bosnića.

Nekadašnji igrači omladinskog pogona sarajevske Bosne tako će sada sarađivati i u našem državnom timu.

Počeo u Sloveniji

Inicijativu je pokrenuo Bosnić, a Ovčina prihvatio bez mnogo dvoumljenja.

- Vedranova želja je bila da se uključim u rad stručnog štaba reprezentacije. Pričali smo o tome i prihvatio sam njegov poziv, drago mi je što ću i u ovoj ulozi biti u reprezentaciji - kaže Elvir (43).

Rođeni Sarajlija trenersko iskustvo stjecao je u Sloveniji i Njemačkoj.

- Po završetku igračke karijere vratio sam se u Sloveniju, gdje živim sa porodicom. Prvo sam radio u Celju, sa mlađim kategorijama, do 17 i do 19 godina.

Posljednje dvije sezone proveo u Oldenburgu u kojem sam igrao od 2001. do 2004. i gdje sam bio asistent Mladenu Drijenčiću, koji se vodi kao njemački trener, ali je rođen u Varešu. Naš Alen Abaz sada je njegov pomoćnik u ovom klubu - objašnjava Ovčina.

Kad se osvrne na igračke dane, Elvir kaže da je karijeru okončao prije šest godina na način na koji nije očekivao.

- Posljednji klub za koji sam igrao, Gisen u Njemačkoj, je bankrotirao tako da se ono što sam imao u planu, vezano za igračku karijeru, nije baš realiziralo onako kako sam želio. Tada sam se povukao, a posljednjih nekoliko godina radio sam na dobijanju trenerske licence - ističe nekadašnji centar američkog Sirakjuz univerziteta.

Elvir se od dresa BiH oprostio 2005.. Arhiv

Na posao u reprezentaciji, kojoj će se priključiti u februaru 2020. na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine, gleda s velikim optimizmom.

Pravi odnos 

- U moje vrijeme jedva smo čekali da se okupimo u reprezentaciju, a informacije koje imam govore da i momci koji su sada tu imaju pravi odnos prema državnom dresu - kaže Ovčina. 

To što u kvalifikacijama za Eurobasket, zbog termina takmičenja, nećemo moći računati na naše NBA igrače nije razlog da se predamo, smatra Ovčina, te naglašava da “kako bude nama tako će i drugima”.

- Milion faktora je u igri, tu je otvoreno i pitanje nastupa igrača iz Eurolige, što svakako može utjecati na sastav glavnog favorita naše grupe, reprezentacije Grčke. Međutim, bitno je da imamo grupu momaka koji žele biti tu i to nam treba biti polazna tačka - kaže Elvir.

Ulogu favorita prepušta Grčkoj i Latviji (u grupi H je i Bugarska), ali vjeruje u uspjeh.

- Nadam se plasmanu na Evropsko prvenstvo, važno je da mi učinimo sve što je do nas, i trenera i igrača, i da u kvalifikacijama budemo u najboljem mogućem izdanju - rekao je Ovčina.

Igrao i u Americi

Ovčina je u mlađim kategorijama nastupao za sarajevsku Bosnu, nakon čega je školovanje i košarkaško usavršavanje nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama (od 1995. do 1999. nastupao za Sirakjuz univerzitet u NCAA ligi).

Po povratku u Evropu, igrao je u Sloveniji (Hopsi Polzela, Pivovarna Laško), Njemačkoj (Oldenburg, Keln, Gisen), Grčkoj (Olimpijakos), Ukrajini (Himik), Belgiji (Ostende), kao i u našem prvenstvu u dresu Bosne 2009. godine.

Sa Ostendeom je dva puta bio prvak Belgije (2006, 2007), jednom je osvojio Kup sa ovim klubom. Trofeja u domaćem kupu se domogao još sa Kelnom (2005) i Bosnom (2009).

Četiri sigurna učesnika

Završnica narednog Evropskog prvenstva za košarkaše na rasporedu je od 2. do 19. septembra 2021. u četiri države (Njemačka, Češka, Gruzija, Italija).

Po tri najbolje selekcije iz osam kvalifikacijskih grupa plasirat će se na završnicu, uz napomenu da četiri reprezentacije iz država organizatora EP-a, koje su također uključene u kvalifikacije, imaju garantirano učešće na završnici.

1.328

poena i 770 skokova ostvario je Ovčina u 92 nastupa tokom tri sezone kao igrač Oldenburga

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.