PRISJEĆANJE NA LEGENDU

Na spomen Kinđetovog imena moramo ustati

Mladi košarkaši i sportisti upijali su svaku izgovorenu riječ

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

9.1.2020

Tuzla: Obilježavanje dana rođenja Mirze Delibašića. E. Sk.

U organizaciji Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli danas je po drugi put organizirana manifestacija "Dan Mirze Delibašića". Manifestacija se organizira povodom 9. januara, dana kada je 1954. godine u Tuzli rođen najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena – Mirza Delibašić Kinđe.  

O značaju obilježavanja jednog takvog dana govorio je prof. dr. Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Tokom  njegovog govora pušteni su kraći videozapisi o Ivici Osimu i Mihailu Vukoviću, odnosno o poštovanju koje njih dvojica uživaju u Gracu i Valensiji.

Mustafa Mujezinović i Alija Biberović, nekadašnji Kinđetovi saigrači, govorili su o danima kada su u juniorskoj konkurenciji sa Slobodom osvojili četiri titule.

- Mirza je bio ispred svog vremena, bio je vanzemaljac. S ponosom se sjećam druženja s njim i sve ono što znam prenosim na svoje unuke – kaže Mustafa Mujezinović, koji je bio kapiten ekipe Slobode u kojoj je igrao slavni Kinđe.

Predsjednik Skupštine TK, nekdašnji košarkaš Žarko Vujović, konstatirao je da se na svaki spomen imena i prezimena Mirze Delibašića mora ustati. 

U prepunom amfiteatru mladi košarkaši i sportisti upijali su svaku izgovorenu riječ o Mirzi Delibašiću, a postoji ideja da se Kinđetova bista postavi u rodnom gradu i da jedan od sportskih objekata ponese njegovo ime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.