NBA LIGA

Još jedno historijsko ostvarenje: Lebron ponovo prestigao Džordana

Ranije ga nadmašio i u poenima, skokovima, asistencijama, blokadama…

Džejms: Briljirao i protiv Maveriksa. AFP

E. J. / Avaz.ba

11.1.2020

Lebron Džejms (LeBron James) je u pobjedi Los Anđeles lejkersa nad Dalas maveriksima (129:114) postigao još jedno historijsko ostvarenje te ponovo prestigao legendarnog Majkla Džordana (Michael Jordan) u NBA knjigama rekorda.

Fantastični krilni košarkaš Lejkersa, osvajač četiri nagrade za igrača godine (MVP) u najjačoj svjetskoj ligi, polaganjem sredinom treće četvrtine ubacio je svoj 12193. šut iz igre u 1.234 susreta (meč završio sa 35 poena, 16 skokova, 7 asistencija) i time potisnuo Džordana, po mnogima najboljeg igrača u historiji, sa četvrtog mjesta prema broju realiziranih šuteva iz igre.  Slavni bek Čikago bulsa imao je 12.192 ubačaja u 1.072 utakmice. 


Džordan: Danas vodi Šarlot hornetse. Arhiv

Džordan, koji je igrao između 1984. i 2003. godine, karijeru je završio sa šest titula prvaka sa Čikago bulsima, uz isto toliko priznanja za najboljeg igrača finala plej-ofa i pet MVP nagrada za najboljeg košarkaša u sezoni.

Džejms (35) prošle sezone prestigao je Džordana (56), sadašnjeg gazdu ekipe Šarlot hornetsa, na četvrtom mjestu najefikasnijih igrača svih vremena prema poenima, a ima i više skokova, asistencija, blokada… Lebron je u karijeri osvojio tri titule NBA prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.