KOŠARKA

NBA velikan o sjajnom Slovencu: Dončić poput Birda

Legendarni košarkaš Boston seltiksa je između 1979. i 1992. godine osvojio po tri titule prvaka i priznanja za najboljeg igrača lige

Dončić: Igra fantastičnu sezonu. AFP

E. J. / Avaz.ba

16.1.2020

Trener Golden stejt voriorsa Stiv Ker (Steve Kerr) vjeruje da će mlada zvijezda Dalas maveriksa i slovenski reprezentativac Luka Dončić biti jedan od najboljih igrača NBA lige u narednim godinama.

O mladom Slovencu govorio je biranim riječima i uporedio ga s Lerijem Birdom (Larry), legendom Boston seltiksa, koji je između 1979. i 1992. godine osvojio po tri titule prvaka i priznanja za najboljeg (MVP) igrača najjače svjetske lige.

Dodao je Ker da 20-godišnji slovenski krilni igrač ima poteze slične jednom od trenutno najboljih košarkaša svijeta, beka Hjuston roketsa i vodećeg NBA strijelca Džejmsa Hardena (James), prenosi ESPN.

- On je nevjerovatan igrač, uvijek je korak ispred ostalih, s odličnim pregledom terena.

U tom pogledu me podsjeća na Birda, a s druge strane ima poteze poput Hardena - rekao je Ker, koji kao igrač i trener ima čak osam NBA titula.

Dončić u svojoj drugoj sezoni u Sjedinjenim Američkim Državama ima fantastičan prosjek od 28,9 poena, 9,6 skokova i 8,8 asistencija.

Inače, Dončić je ostvario svoj 12. tripl-dabl u NBA ligi, najviše u ovoj sezoni od svih igrača, i predvodio Dalas maverikse do pobjede protiv Sakramento kingsa (127:123). Slovenac je u jednom od zanimljivijih duela najjače svjetske lige postigao 25 poena, 17 asistencija i 15 skokova.

Dalasu je to bila treća uzastopna pobjeda kojom je zadržao šesto mjesto na tabeli Zapadne konferencije (omjer 26-15).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.