KOŠARKA

Čudesni Luka Dončić ruši rekorde i velikane NBA lige

U nedavnoj pobjedi Dalasa nad Sakramentom 127:123 odigrao jednu od najboljih utakmica

Dončić: Briljira na parketu. AFP

Avaz.ba

21.1.2020

Luka Dončić nastavlja širiti svoju vladavinu NBA ligom. U nedavnoj pobjedi Dalasa nad Sakramentom 127:123 odigrao je jednu od najboljih utakmica u NBA ligi. 

Postavljao je, rušio i izjednačavao rekorde najbolje lige i najboljih košarkaša u historiji.

U spomenutom meču za 34 minute postigao je 25 koševa (8/18 iz igre, svih pet promašaja za tricu, slobodna bacanja 9/10), 15 skokova i 17 asistencija, što mu je dodavački rekord otkako je prije godinu i po došao u NBA. Ovakav tripl-dabl zabilježen je samo 11 puta otkako se igra najjača liga.

Dončić je tek deveti igrač u NBA-u, koji je ostvario 25-15-15 tripl-dabl na jednoj utakmici. Tako je ušao u impresivan i ekskluzivan klub:



Najmlađi je igrač u historiji lige koji je ostvario tripl-dabl sa po 15 skokova i asistencija. Također je postao najmlađi košarkaš najjače svjetske lige s tripl-dablom sa 17 asistencija.


Dončić se, naravno, upisao i u klupsku historiju. Postao je prvi igrač Dalasa ikad koji je odigrao utakmicu s 25 koševa te po 15 skokova i asistencija. Izjednačio je rekord Mavsa, koji je s 20-15-15 učinkom držao veliki Džejson Kid (Jason Kidd). 

Naravno, do kraja meča ga je nadmašio, ali mora se napomenuti da je Kidu za tripl-dabl za historiju Mavsa trebalo 48 minuta. Dončić ga je ulovio za samo 27. Dončić je došao do 20. takvog učinka u karijeri, samo jednog manje od tripl-dabl rekordera Mavsa.


Zbog svega što je pokazao na parketu, Luka Dončić je, bez dileme, jedan od kandidata za najboljeg u sezoni.

Dončić je trenutno na prosjeku od 28,8 poena, 9,8 skokova i devet asistencija po meču.

- Nije ovo najbolje što mogu. Moram poboljšati šut za tri poena - nedavno je izjavio fantastični slovenski košarkaš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.