NBA LIGA

Jusuf Nurkić o najtežim danima: Bio sam u lošem stanju

Sve je nekako išlo u pogrešnom smjeru, kaže zvijezda Blejzersa

Nurkić: Povratak nakon povrede. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

25.1.2020

Jusuf Nurkić je prvi put od marta prošle godine, kada je pretrpio tešku povredu noge zbog koje je podvrgnut operaciji, trenirao punom snagom sa saigračima u Portland trejl blejzersima.

Bila je to važna novost za ekipu iz Oregona, koja se bez svog glavnog centra pati ove sezone i daleko je od rezultata iz prošle u kojoj je igrala finale Zapadne konferencije najjače svjetske košarkaške lige.

Žestoka borba

Prema informacijama iz Sjedinjenih Američkih Država, 25-godišnjak iz Živinica na parket bi se mogao vratiti poslije pauze zbog All-star vikenda, odnosno igrati 21. februara, u duelu protiv Nju Orleans pelikansa, prenio je “USA Today”.

No, sama pojava Nurkića na treningu, u punoj snazi, bilo je ohrabrenje za Blejzerse, što je priznao i njihov lider Demijen Lilard (Damian Lillard). Njegovu ekipu u drugom dijelu sezone očekuje žestoka bitka za osmo, posljednje mjesto, koje vodi u plej-of.

- Bilo je dobro ponovo vidjeti Nurkića na parketu. To samo pokreće optimizam, posebno u ovoj situaciji. Pogotovo danas, stvarno sam se tako osjećao. Nurk je trenirao punom brzinom, bio je u kontaktu, išao gore-dolje... Nije izgledalo da se muči - naglasio je sjajni All-star bek.

Lillard je velika podrška Nurkiću. AFP

A sam Nurkić, koji s nestrpljenjem očekuje debi u novoj sezoni, upravo je Lilarda izdvojio kao igrača koji mu je mnogo pomogao kad je u februaru 2017. iz trejda sa Denver nagetsima stigao u Portland, gdje se profilirao u jednu od vodećih “petica” NBA lige.

Pogrešan smjer

- Bio sam u lošem stanju kada sam došao i u košarkaškom, ali i životnom smislu. Sve je nekako išlo u pogrešnom smjeru. Borio sam se za mjesto u NBA i smatrao sam da pripadam tu - rekao je Nurkić.

Upravo tada je na scenu stupio Lilard.

- Dejm mi je prišao i rekao: “Želiš li ovo? Ako želiš, onda to uradi na svoj način”. To je bio najbolji trenutak u mom životu. Lilard je nešto najbolje što mi se desilo u dosadašnjoj karijeri - naglasio je glavni bosanskohercegovački košarkaš.

Dodao je da je Lilard čuo da “Nurkić ima loše navike, jer se o tome mnogo pisalo”.

- Međutim, on mi je rekao: “To sada nema nikakve veze”. Osjećao sam da on više brine o meni nego što bih ja sam - rekao je Nurkić.

Jusuf je do povrede u finišu proteklog šampionata igrao najbolju sezonu u NBA karijeri, u 72 meča imao je prosjek od 15,6 poena, 10,4 skoka i 3,2 asistencije.

Bio je nezreo

Nurkić priznaje da je u tom periodu, po dolasku iz Denvera u Portland, stalno tražio izgovore, ali da mu je Lilard rekao da s tim mora prestati te preuzeti odgovornost. 

- Sjećam se našeg prvog razgovora u svlačionici.

Kada sam čuo da traži izgovore, morao sam to da mu kažem. Mislim da je bio veoma nezreo kada je došao u Portland - rekao je Lilard o našem košarkašu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.