NBA LIGA

Dončić briljirao u Brajantovim patikama, pa zaplakao u zagrljaju Marjanovića

Pokazao je da se velikan ne postaje samo fenomenalnim igrama nego i jednako takvim gestama te ljudskošću

Dončić: Odigrao još jednu sjajnu partiju. AFP

J. A. / Avaz Sport

28.1.2020

Luka Dončić pokazao je da se velikan ne postaje samo fenomenalnim igrama nego i jednako takvim gestama te ljudskošću.

Sve to vidjeli smo od slovenske NBA senzacije dok je vodila Dalas do pobjede 107:97 protiv Oklahoma sitija.

Dončić je bio prvi strijelac (29), drugi skakač (11) i asistent (5) utakmice u kojoj nije imao nijednu izgubljenu loptu. Tako je postao tek drugi igrač, uz Janisa Adetukumboa (Giannis Antetokounmpo), koji je ove sezone u najjačoj ligi svijeta odigrao meč s 25 poena, 10 skokova, pet asistencija i bez izgubljene lopte. 

Međutim, ove noći, kao i one prethodne u NBA ligi, sve je bilo nebitno u odnosu na pogibiju Kobija Brajanta (Kobe Bryant). Luka Dončić je svom uzoru i njegovoj kćeri, koji su prerano okončali živote u padu helikoptera, počast iskazao na nekoliko načina. 

Prvo tako što je na teren izašao u omiljenim tenisicama Kobija Brajanta (Kobe Bryant), na kojima je napisao “Počivaj u miru, Kobe” i “Počivaj u miru, Gigi”.

Patike Dončića. AFP

Zatim tako što je nakon podbacivanja uzeo loptu i pustio da njegovoj ekipi istekne napad u trajanju od 24 sekunde. Kobi je u drugoj polovici karijere nosio upravo taj broj.

Osim toga, Dončićeva i suparnička ekipa počeli su meč i tako što su čekali da prođe istek vremena za prijenos lopte preko centra, u žargonu poznato kao “osam sekundi”, za još jednu počast Kobiju, koji je u prvom dijelu karijere nosio dres s brojem 8. 

Tokom utakmice Dončić je, uprkos sjajnoj partiji, očito bio odsutan i potresen zbog Kobijeve pogibije, što se uostalom vidjelo i tokom rituala na početku meča. Dok je sjedio na klupi, uopće nije pratio što se događa na terenu, samo je buljio u prazno. Vidio je to i njegov saigrač Boban Marjanović, koji mu je prišao i zagrlio ga, na što se Dončić slomio i rasplakao.

Velikim dijelom utakmice bilo mi je jako teško igrati. Samo sam mislio na Kobija. Uvijek će biti s nama. On mi je bio uzor i motiv za bavljenje košarkom - rekao je Dončić nakon utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.