KOŠARKA

Priča o trejdu Divca i Brajanta promijenila historiju NBA lige

Kobi tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći

Divac i Brajant. Agencije

J. A. / Avaz Sport

28.1.2020

Tokom cijele karijere Kobi Brajant (Kobe Bryant) je bio odan Lejkersima i jedini je košarkaš u historiji NBA lige čija su dva dresa povučena. 

Legenda je postao za života da bi, nažalost, u 42. godini tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći. 

S njim je u strašnoj tragediji, koja se dogodila u nedjelju navečer u Kaliforniji, poginula i njegova 13-godišnja kćerka Đijana Marija-Onore (Gianna Maria-Onore), kao i još sedam osoba. 

Brajant je bio sportista sjajne karijere i nakon pogibije pojavljuju se nevjerovatni detalji iz njegovog sportskog života pa je tako zanimljiv i način na koji je završio u Lejkersima.

Tu velike zasluge ima legendarni centar Vlade Divac, koji je bio u tom klubu uoči Brajantovog dolaska.  

LA Lejkersi i Šarlot su 1996. dogovorili trejd da Divac ode u Hornetse, a Lejkersi dobiju 13 pika na draftu te godine. To je bio Kobi Brajant. 

Šarlot je procijenio da je to bio odličan posao za njih jer je Divac bio sjajan u Lejkersima, posebno u odbrani, a njima je baš u tom segmentu trebalo pojačanje. 

U cijeli posao je bio uključen i Džeri Vest (Jerry West), koji je znao da je Brajant nešto posebno. Vest ga je pratio na treninzima pred draft i kada je vidio šta sve zna, rekao je ljudima oko sebe da je to najbolji individualni trening koji je ikada gledao. Napravio je plan.

Ako te trejduju za Brajanta, to znači da nisi tako loš - našalio se Divac na pitanje o tom trejdu. 

Potom je sve opisao do detalja. 

Nisu mi rekli šta se događa. Zapravo, rekli su mi jednog dana da su napravili dogovor. Nije mi se svidjelo to. Moja filozofija je da igram košarku zbog zabave. Da idem negdje samo zato što neko tako kaže, to mi se nije svidjelo. Razmišljao sam da se povučem iz košarke. Tada nisam znao puno o Brajantu, znao sam samo njegovog oca Džoa (Joe), koji je igrao u Evropi. Ali, kada Džeri Vest napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osjećao sam se loše, no znajući da je Vest umiješan, on je znao šta će se dogoditi. Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru - ispričao je Divac. 

Kobi je zatim pet puta osvojio NBA prsten, dva puta bio MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta Ol-star, dva puta najbolji strijelac...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.