KOŠARKA

FIBA dobila važnu bitku: Euroliga plaća odštetu zbog raskida ugovora

Tvrdili da je usvajanjem novog kalendara reprezentativnih takmičenja prekršen sporazum

Reprezentacije ne mogu računati na najbolje igrače. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

5.2.2020

Evropski ogranak Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) postigao je važnu pobjedu u borbi s privatnom kompanijom “Euroligom”, koja već dvije decenije van okrilja FIBA-e vodi istoimeno elitno takmičenje.  Sud u Luksemburgu odbio je žalbu “Eurolige”, kojoj je naređeno da FIBA-i plati 900.000 eura odštete. 

FIBA Evropa je prema ranijem ugovoru imala pravo na naknadu od 400.000 eura godišnje, koliko joj je plaćala “Euroliga”, koja je preuzela pravo organizacije vodećih klupskih takmičenja (Euroliga, Eurokup).

U decembru 2012. godine “Euroliga” je jednostrano raskinula sporazum, tvrdeći da je FIBA usvajanjem novog kalendara reprezentativnih takmičenja (stupio na snagu 2017.) prekršila ugovor.

Ipak, sud u Luksemburgu je stao na stranu FIBA-e.

Krovnu organizaciju je podržao i ULEB (Udruženje evropskih liga), tvrdeći da Euroliga “pokušava zauzeti dominantnu poziciju u evropskoj košarci”.

Naime, Euroliga, ne samo da vodi takmičenje mimo FIBA-e, nego prema vlastitim kriterijima dodjeljuje licence klubovima za nastup, praveći zatvoreno takmičenje, praktično degradirajući državna prvenstva.

Također, sezonski kalendar Eurolige često se podudara s FIBA-inim (mnogi smatraju da je to namjerno učinjeno) pa se već godinama dešava da reprezentacije ne mogu računati na najbolje igrače jer se u istim terminima igraju euroligaške utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.