PLANOVI

Ovo je projekt za spas sarajevske košarke, drugi su samo pravili dugove i ispali u niži rang

U šest mečeva ABA 2 lige, ekipa je pod vodstvom novog trenera nanizala pet pobjeda

Džemić: Slijede ključna tri kola u ABA 2 ligi. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

11.2.2020

Sa Nedimom Džemićem prethodno smo razgovarali krajem decembra prošle godine, nedugo nakon što je prihvatio “vruć krompir” u vidu trenerske klupe Košarkaškog kluba Spars Realway.

Iako je prvobitno bilo planirano da, kao pokretač KK Realway, preuzme funkciju generalnog menadžera nakon fuzije sa aktuelnim viceprvakom Bosne i Hercegovine, nimalo zavidna rezultatska situacija zahtijevala je da Džemić sjedne i na klupu, što mu nije strano jer se već bavio trenerskim poslom.

Težak raspored

U tom momentu Spars Realway bio je na katastrofalnom omjeru od jedne pobjede u 13 kola Druge regionalne ABA lige, a ni raspored nije djelovao ohrabrujuće...

No, tim je na dolazak Džemića reagirao odlično. U šest mečeva ABA 2 lige nanizao je pet pobjeda, pa iako je Spars Realway i dalje posljednji na tabeli, šanse za opstanak su značajno poboljšane.

Sarajlije imaju samo bod zaostatka u odnosu za tri najbliža rivala. A tek slijede tri odlučujuća kola.

- Definitivno smo u boljoj situaciji, jer smo u borbu i probleme uvukli još tri kluba. Najslabiji tim će ispasti iz ABA 2 lige, a nadam se da to nećemo biti ni mi ni Sloboda iz Tuzle.

Bilo bi dobro da sačuvamo oba mjesta za našu košarku, pogotovo što je Tuzla prava košarkaška sredina. Uživanje je igrati pred dvije ili tri hiljade navijača u Mejdanu - kaže Džemić.

Toliki broj navijača na košarkaškim mečevima već godinama je, nažalost, nezamisliv za bh. prijestonicu...

Buza: Vraća se na stare staze. Arhiv

- Ovo što mi radimo je nada za sarajevsku košarku. Ovo je najzdraviji projekt. Ne možemo ništa obećati, toga u sportu nema, ali imamo infrastrukturu, znanje i sposobnost da vratimo vrhunsku regionalnu košarku u Sarajevo - tvrdi Džemić.

S obzirom na ingerencije koje ima, a koje prelaze trenerska zaduženja, Džemić se ne ustručava da komentira i stvari koje nisu vezane za teren.

Prvi strijelac

- Trenutno ne postoji drugi projekt u Sarajevu koji može iznijeti ono što mi radimo. Bilo je ranije projekata u koji su gurana enormna sredstva, a oni ne da se nisu pomakli s nule, nego su potrošili pare, otišli u minus i ispali u niže rangove - mišljenja je Džemić.

A kad je u pitanju parket, Džemića raduje da se Spars ponovo okrenuo domaćim snagama.

Posebno ističe učinak Nedima Buze, nekada velike nade bh. košarke, koji se vraća nakon velikih problema s povredama.

- Otkako sam preuzeo ekipu, Buza je prvi strijelac. Bio je dvocifren u svih šest utakmica, dva puta bio je meč viner.

U početku je imao povredu, bio je bojažljiv, ali sada nadolazi. Ozbiljno vjerujem u njegov potpuni povratak - rekao je Džemić.

Veliki potencijal

Mladi centar Kenan Kamenjaš (20) već je stekao status seniorskog reprezentativca BiH. Džemić ne krije da je on igrač kojeg Spars želi maksimalno afirmirati. U ABA 2 ligi Kamenjaš je blizu dabl-dabl prosjeka (13,2 poena, 9,6 skokova).

- Kamenjaš je veoma zanimljiv igrač, veliki potencijal, kojeg maksimalno forsiramo jer je to zaslužio. Došao je i do reprezentacije. Naravno, kao svakom mladom igraču, i njemu je potrebno još mnogo rada - kaže Džemić.

Ne postoji čarobni štapić

Džemić ističe da ne postoji trenerski čarobni štapić, već vjeruje da je dobra serija rezultat maksimalne posvećenosti poslu, uložene energije, ali i potpuno otvorenog odnosa i komunikacije sa igračima.

- Sigurno ima i do toga što je ekipa prije mog dolaska izgubila neke egal utakmice, sad nam se nešto od toga vratilo. Promijenili smo i neke stvari u pristupu radu, treningu, odnosu... Možda smo donijeli nešto dobro, a možda i poremetili nešto što je bilo dobro. Idealno ne postoji - kaže Džemić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.