KOŠARKA

Žestok obračun najvećih NBA zvijezda: Dramu u Čikagu riješila slobodna bacanja

Janisov tim je imao plus devet pred posljednju četvrtinu

Lenard je bio prvo ime susreta. AFP

E. J. / Avaz.ba

17.2.2020

Promjena pravila u čast u NBA legende Kobija Brajanta (Kobe Bryant), koji je nedavno poginuo u udesu helikoptera, i zadati rezultat za pobjedu donio je spektakularnu posljednju četvrtinu i žestoku borbu za pobjedu na tradicionalnom NBA All-star susretu u Čikagu.

Preokretom nakon 17 poena zaostatka pobjedu u susretu najvećih zvijezda najjače košarkaške lige odnio je tim Lebrona Džejmsa (LeBron James) košem Entonija Dejvisa (Anthony Davis) sa linije za slobodna bacanja (157:155), prenosi B92. 

Odlučujući period

Nakon tri četvrtine, koje su počinjale od nule, ali se uoči posljednjeg perioda brojao ukupni rezultat, djelovalo je da će pobijediti tim Janisa Antetokumpa, koji je u jednom trenutku imao čak 17 poena prednosti (106:89).

Janisov tim je imao plus devet pred odlučujući period. S obzirom na to da je rezultat glasio 133:124 i spomenutog pravila u Brajantovu čast da se pobjednik odluči dodavanjem 24 poena (broj na dresu koji je tokom igračkih dana nosio Kobi) na broj koševa koji u tom trenutku ima tim koji vodi, pobjednika je donosilo 157 koševa. 

Džejms sa navijačima slavi pobjedu. AFP

Uslijedila je žestoka borba na plej-of nivou. Sjajne odbrane na obje strane, vidjeli smo čak tri faula u napadu, brojne ukradene lopte, nekoliko blokada, između ostalog i dvije Janisa nad Lebronom… Kako su se ekipe približavale granici od 157 poena rasla je nervoza, pa su se igrači povremeno prepirali te su sudije imale dosta posla.

Gledale su i usporene snimke zbog "čelendža", najveće NBA zvijezde su pravile naivne greške, promašivale otvorene šuteve, da bi na kraju slavio Lebronov tim, sa slobodnih bacanja. 

Dončić starter

Predvodio ga je Kavaji Lenard (Kawhi Leonard) sa 30 poena uz sedam skokova. Lenard je proglašen za najboljeg igrača All-star susreta i dobio je nagradu koja je nazvana po Brajantu.

Po 23 koša su postigli Džejms i Kris Pol (Chris Paul), koji je pogodio sedam "trojki", dok je 20 koševa uz devet skokova imao Dejvis. Slovenac Luka Dončić postigao je osam poena i četiri asistencije kao starter u Lebronovom timu.

Antetokumpo je bio najefikasniji u svojoj ekipi sa 25 poena uz 11 skokova. Kemba Voker (Waker) je dodao 22 koša, Džoel Embid (Joel Embiid) 22 te Rudi Gober (Gobert) 21 koš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.