KOŠARKA

Džemić nakon velike pobjede: Nadam se da će trofej otvoriti oči onima koji nas godinama ignoriraju

Savladali smo snažnu Igokeu i pokazali da se možemo boriti za duplu krunu, kaže trener sarajevskog kluba

Slavlje ekipe Sparsa poslije pobjede. M. Tabaković

Piše: E. J. / Avaz.ba

18.2.2020

Decenija je trebala proći pa da jedan veliki košarkaški trofej stigne u Sarajevo. Bosna je 2010. osvojila Kup Bosne i Hercegovine, a tačno deset godina poslije isti pehar je podigla ekipa Spars Realwaya, ovog puta u takmičenju koje nosi ime po Mirzi Delibašiću.

Prvi je to seniorski trofej za ambiciozni klub koji je do sada ulagao ogromna sredstva, najviše u mlađe kategorije, u kojima je već godinama dominantan u bh. okvirima, a za nadati se da će ovaj trijumf značiti i bolje dane za kompletnu košarku u glavnom gradu BiH.

Najbolja forma

- Za mene su dvije stvari veoma bitne, prva je da je trofej nakon jedne decenije konačno u Sarajevu, a druga da smo osvojili Kup koji nosi ime najboljeg sportiste BiH u historiji.

Nažalost, već čujem da i u našem gradu ima onih koji žele minimizirati ovaj trofej i ovu pobjedu. Nas neka kritiziraju koliko žele, ali zamolio bih sve koji to rade, da ne devalviraju vrijednost trofeja koji je nazvan po Delibašiću - kaže trener Sparsa Nedim Džemić.

Džemić: Pehar ponovo u glavnom gradu. Fena

Dodaje Džemić da je upravo zbog Kinđeta obaveza njegovog tima bila da, bez obzira na žestok ritam i 15 odigranih utakmica u samo 40 dana, pokaže najbolju formu upravo u završnici domaćeg Kupa, koji je Spars igrao u svojoj dvorani Novo Sarajevo na Grbavici.

Ključni dueli

- U sportu se nikad ne može ništa ni obećati ni garantirati, kao što sam prošli put rekao. No, ako će naš trofej otvoriti oči institucijama u Sarajevu da podrže ovaj projekt, onda se povećavaju i šanse da se uključimo u borbu za duplu krunu, pa možda i da osvojimo titulu prvaka BiH u konkurenciji Širokog i Igokee.

Nemam pravo na šutnju zbog stotina mladih u našem klubu. Očekujemo da nas napokon podrže oni koji nas godinama ignoriraju, ne zbog mene ili bilo kojeg drugog pojedinca nego zbog našeg potencijala i onoga što radimo za košarku - rekao je Džemić.

Njegovim dolaskom na klupu krajem decembra Spars je počeo bilježiti i sjajne rezultate u Drugoj regionalnoj ABA ligi.

Sa pet pobjeda u šest mečeva, sarajevski košarkaši značajno su poboljšali šanse da u posljednja tri kola izbore opstanak u ovom takmičenju.

Vratili samopouzdanje

Džemić naglašava da je uspio vratiti poljuljano samopouzdanje igračima te da je takav pristup, uz sve druge segmente, donio i uspjeh u finalu Kupa protiv favorizirane Igokee (93:85).

- Igračima često znam reći da se sami vade iz problema. Tako i protiv strašno jake Igokee nisam uzeo tajm-aut kad smo gubili, već sam im rekao da sami riješe utakmicu. Moraju znati da im vjerujem, jer su to odlični momci i igrači.

Za mene su najveća satisfakcija sjajne pohvale od uglednih ljudi iz košarke, nije mala stvar postići Igokei 93 poena. Vidio sam na gostima da im je poraz teško pao, ali im čestitam na korektnom odnosu i igri - rekao je Džemić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.