RIGA

Velika pobjeda košarkaških "Zmajeva" nad Latvijom u gostima

Naši košarkaši imali su u prvom poluvremenu u večerašnjoj utakmici dva puta vodstvo

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

21.2.2020

Detalj s večerašnje utakmice: Velika pobjeda "Zmajeva" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine startala je pobjedom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Vedrana Bosnića slavili su u Rigi protiv domaće Latvije rezultatom 62:61, čime smo ostvarili prvu pobjedu u kvalifikacijama.

Naši košarkaši imali su u prvom poluvremenu u večerašnjoj utakmici dva puta vodstvo, i to na samom početku, kad smo poveli sa 2:0, a najveću prednost na utakmici imali smo u 15. minuti, kada smo vodili sa 27:21.

Ostatak meča protekao je u boljoj igri domaćina, a ono što je odlikovalo našu igru jeste katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja.

U posljednju četvrtinu ušli smo sa minusom od sedam poena, a onda smo krenuli u sjajnu seriju i izjednačili na 53:53 u 34. minuti.

Konačno, u 35. minuti utakmice poveli smo sa 55:53 koševima Atića.

U tim trenucima naši košarkaši su igrali sjajno, punih osam minuta Latvija nije postigla koš, a potom je za manje od minute napravila seriju od sedam poena i ponovo prešla u vodstvo 40 sekundi prije kraja meča. 

BiH je dva uzastopna napada ostala bez poena, ali su i domaći igrači griješili, pa je Vrabac u samom finišu uspio da ponovo dovede svoju selekciju u vodstvo od 62:61. 

Domaći su imali napad za pobjedu, ali je Meiers promašio šut u posljednjim sekundama te su igrači BiH mogli početi sa slavljem.

Najefikasniji na utakmici bio je Martins Meiers, koji je ubacio 20 koševa.

U našoj reprezentaciji najbolji je bio Edin Atić koji je postigao 14 koševa, a dobru pomoć imao je u Aleksandru Laziću, koji je zabio 13 poena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.