KOŠARKA

Najjače takmičenja svijeta u problemima: NBA liga diže kredit

Očekuju se veliki gubici, što će se odraziti na visinu plaća za sljedeću sezonu

NBA razmatra tri scenarija. AFP

E. J. / Avaz.ba

18.3.2020

NBA planira povećati svoj kredit na 1,2 milijarde dolara, što bi pomoglo ligi da se nosi s troškovima zbog očekivanog produženja obustave takmičenja, prenosi ESPN. NBA kredit iznosio je 650 miliona dolara, tako da bi to predstavljalo povećanje od 550 miliona.

Rukovodstvo najjače svjetske košarkaške lige raspravljalo je o trenutnoj situaciji, vezanoj za pandemiju koronavirusa, konsultirajući se sa ljekarom Vivekom Martijem (Murthy) koji je gazdama klubova dostavio turobnu prognozu, upozoravajući da najgore tek dolazi.

- U osnovi, Murti je rekao: "Jedina dobra vijest je da ljudi počinju ostajati kod kuće". Niko nije napustio sastanak misleći da bismo se uskoro mogli vratiti takmičenju - izjavio je jedan od učesnika sastanka, naglasivši da bi se sezona u najboljem slučaju mogla nastaviti u junu.

NBA sada nastoji osigurati finansijske projekcije za tri moguća scenarija - otkazivanje ostatka sezone, nastavak bez prisustva gledalaca u dvoranama i odigravanje plej-ofa sa navijačima. No, jasno je da će liga biti na gubitku, što će se odraziti na visinu plaća za sljedeću sezonu i udjelu igrača u raspodjeli prihoda. 

NBA je prekinuta 12. marta, a većina klubova je do tada odigrala po 65 od predviđene 82 utakmice u regularnoj sezoni, prije plej-ofa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.