BEOGRAD

Preminuo Bora Stanković

Iako je u košarci bio sve, i ona je njemu bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis

Stanković: Preminuo u Beogradu. Agencije

Avaz.ba

20.3.2020

Legendarni košarkaš i košarkaški funkcioner Borislav Bora Stanković, nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar FIBA-e i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a), preminuo je u 95. godinu u Beogradu, prenosi Telegraf.

Iako je u košarci bio sve, i ona je njemu bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis. U okupiranom Beogradu on je bio prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine. Sa oslobođenjem, Bora se opredijelio za košarku.

Stanković je bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sjednici SD Crvena zvezda 1945. godine i sa njenom košarkaškom sekcijom osvajao tri titule prvaka. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je nekoliko godina, a bio u ekipi koja je na Svjetskom prvenstvu u Buenos Ajresu 1950. godine osvojila šesto mjesto. Poslije Crvene zvezde igrao je još nekoliko sezona u KK Partizan...

Od 1956. do 1966. bio generalni sekretar Košarkaškog saveza Jugoslavije. Vodio je italijansku Oranžsodu iz Kantua i postao prvi trener stranac koji je osvojio italijanski šampionat. Poslije jedne utakmice, na kojoj je zbog visokog nivoa stresa nakupljenog godinama, kolabirao, pa je odlučio da napusti trenerski posao i posveti se radu u FIBA gdje je bio od 1958. kao član komisije za Evropske kupove, a od 1969. je stalno zaposlen u Svjetskoj košarkaškoj organizaciji.

Poslije osam godine rada u FIBA i nakon odlaska u penziju Viljema Džonsa, Bora Stanković 1976. godine postao je generalni sekretar Svetske košarkaške federacije. U njegovoj eri koja je trajala sve do 2002. godine košarka je dobila najznačajnije promjene.

Uvedena je linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci.  Stanković je također bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se 1992. godine desilo. 

Rođen je u Bihaću 1925. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.