POZIVI

Koronavirus okrenuo život naopako: Dvoje košarkaških sudija sada liječe oboljele u Italiji

Koriste se svi mogući resursi

Marciali: Pomoći ću koliko mogu. FIBA

Avaz.ba

31.3.2020

Mnogi životi preokrenuli su se naopako zbog pandemije koronavirusa. Italija je dan od najugroženijih zemalja u svijetu. U toj zemlji potvrđeno je više od 100.000 slučajeva bolesti i 11.000 umrlih, pa je potrebno iskoristiti sve moguće resurse kako bi se izborili sa zarazom.

Dvoje FIBA košakraških sudija, Slivija Marciali (Silvia Marziali) i Gvido Đovaneti (Guido Giovannetti), kriza je odvojila od košarkaških terena, zbog prekida svih takmičenja, ali oni su sada tamo gdje su mnogo potrebniji. Umjesto da provode vrijeme kod kuće u izolaciji, Marciali i Đovaneti okrenuli su se svom glavnom zanimanju, poslu ljekara. 

- Kada je počeo ovaj koronavirus, zaista sam željela pomoći. Nije bilo važno. Što god mogu učiniti, učinit ću. Nije važno hoću li se preseliti na sjever Italije, gdje je zaista katastrofa. Mnogi od nas su rekli da idu tamo, ali ne mogu potpisati sporazum za to jer sam već ovdje u Rimu - rekla je Marciali.

Đovaneti je u bolnici u Bariju.

- Trenutno je situacija vrlo teška i mijenja se svaki dan. Vlada još uvijek traži dodatnu pomoć lijekara. Bio sam na kardiološkom odjelu, ali sada sam premješten na drugi odjel za pacijente s Covidom-19. Stvarni problem je što ne znamo kada će to završiti, jer u nekim dijelovima Italije poput Lombardije i Milana situacija dolazi do vrhunca, dok se na jugu situacija ne smiruje, istaknuo je italijanski sudija za službenu stranicu FIBA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.