EKSKLUZIVNO

Jusuf Nurkić: Pozdravljam sve ljude u BiH, ova nesreća mora proći

I ja sam uglavnom vezan za kuću, osim što svakodnevno treniram kako bih ostao u formi

Jusuf Nurkić. Arhiv

E. Jesenković / Avaz.ba

6.4.2020

Desetak mjeseci najbolji naš košarkaš Jusuf Nurkić klonio se medijskih istupa, koncentrišući se isključivo na rehabilitaciju, odnosno oporavak i povratak na teren nakon teškog prijeloma noge u martu 2019. 

No, ekskluzivno za "Dnevni avaz" javio se iz američkog Oregona.

Kao i svi, i naša zvijezda u NBA ligi pažljivo prati razvoj situacije sa pandemijom koronavirusa, posebno u domovini.

- Pozdravljam sve u BiH, želim da i ovu krizu što prije prebrodimo i nastavimo sa normalnim životom - kaže startni centar Portland trejl blejzersa.


Nurkić: Čekam odluku kada će se liga nastavit. Agencije

Kao i ostali igrači najjače svjetske lige, koja je zbog pandemije prekinuta još 12. marta, Jusuf čeka odluku o tome kada će se i da li će se sezona nastaviti.

Sve se vrti oko pandemije i sposobnosti svijeta da se s njom izbori...

- Nema tu neke velike mudrosti. Zdravlje je najvažnije, tako se treba i ponašati. Svi smo uglavnom u svojim domovima, nema nekih pretjeranih izlazaka.


Poštujem sve mjere

Nurkić uvijek uz svoj narod: prošle godine bio u Srebrenici na kolektivnoj dženazi 11. jula. Avaz

I ja sam uglavnom vezan za kuću, osim što svakodnevno treniram kako bih ostao u formi. Naravno, preduzimam i poštujem sve mjere opreza - kaže Nurkić, dodajući da u njegovom Portlandu nije toliko dramatična situacija, kao u drugim gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svim NBA internacionalcima preporučeno da ne napuštaju svoja prebivalištva u Americi, a zbog korinavirusa povratak u matične države za sada je nemoguća misija. 

Stoga je bilo izlišno pitati 25-godišnjeg Živiničanina kada će ponovo u BiH.

Jednako je neizvjesno kada će i ponovo istrčati na NBA parkete. Prošlogodišnja povreda prekinula je Jusufovu najbolju sezonu u karijeri, a kao datum debija u novoj planirao je 15. mart i derbi Zapadne konferencije protiv Hjuston roketsa.  

Perite ruke

Taj je meč padao je i u idealnom terminu za ljubitelje košarke u BiH, oko 20 sati po našem vremenu, no virus je bio "brži" i paralisao NBA ligu.  

- Lijepo bi bilo da se utakmica odigrala, zaista sam željan košarke, idealan termin bio je i za navijače u BIH.

Ipak, na to se više ne vrijedi vraćati, treba se prvo izboriti sa ovom krizom zbog koronavirusa, pa onda razmišljati o svemu drugom - naglasio je Nurkić, koji je imao još jednu poruku u ovim burnim danima za čitav svijet:

- Ostanite kući, izbjegavajte gužve, perite ruke... I ova nesreća jednom mora proći!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.