KOŠARKA

NBA razmatra nekoliko scenarija: Džanan Musa će igrati u finišu sezone, ali ne i Jusuf Nurkić?

Blejzersi deveti na Zapadu i ne bi išli u borbu za titulu

Nurkić: Pandemija spriječila debi. AFP

Piše: Avaz.ba

2.5.2020

Predsjednici NBA timova jednoglasni su u želji da se sezona 2019/2020. nastavi čim to bude sigurno zbog pandemije koronavirusa, rekao je izvršni direktor San Antonio sparsa Er si Baford (R. C. Buford).

Zvaničnik višestrukih prvaka najjače svjetske košarkaške lige odbacio je tvrdnje da su šefovi 30 ekipa htjeli otkazati nastavak šampionata.

- Namjera nam je vratiti se igri i pokušati stvoriti najbolje okruženje za ligu i navijače - rekao je Baford.

Naglasio je da se nastavljaju razgovori o tome kako bi izgledao povratak i kada će gledaoci ponovno moći prisustvovati košarkaškim utakmicama u Sjedinjenim Američkim Državama.

NBA ispituje nekoliko scenarija povratka, a ostaje neizvjesno da li bi odmah počelo doigravanje, odnosno da li bi liga poništila ostatak regularne sezone i odmah krenula u plej-of.

- Nadamo se da ćemo učiniti ono što je najbolje za naše navijače. Širom zemlje i širom svijeta ljudima nedostaje sport, a nama nedostaju utakmice. To je problem koji pokušavamo riješiti – rekao je Baford.

Musa: Netsi osmi na Istoku. AFP

U slučaju da se sezona nastavi uz odigravanje ligaškog dijela (većina klubova je u trenutku prekida odigrala blizu 75 od predviđene 82 utakmice), na parketu bismo vjerovatno gledali oba bosanskohercegovačka reprezentativca, centra Jusufa Nurkića (Portland trejl blejzersi) i krilo Džanana Musu (Bruklin netsi).

No, ako NBA direktno uskoči u plej-of (prema kalendaru, trebao je početi u aprilu), tada bi igrao samo Musa s obzirom na to da Netsi drže osmo, posljednje mjesto koje vodi u doigravanje Istočne konferencije, dok su Nurkićevi Blejzersi deveti na Zapadu i ne bi išli u borbu za titulu.

Podsjetimo, Nurkić je zbog teške povrede noge propustio finiš prošle i kompletan dosadašnji tok ove sezone. Njegov povratak se očekivao 15. marta u duelu protiv Hjuston roketsa, ali je liga zbog pandemije prekinuta tri dana ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.