IZBORI

Niko bolji od Jusufa Nurkića

Američki sportski portal "The Athletic" je tokom pauze u najjačoj svjetskoj ligi napravio zanimljivu analizu

Nurkić: Centarska budućnost Portlanda. AFP

Avaz.ba

3.5.2020

Jusuf Nurkić najbolji je košarkaš u historiji Portland trejl blejzersa koji je nosio dres sa brojem 27 u redovima bivših NBA prvaka.

Ovo je izbor specijaliziranog američkog sportskog portala „The Athletic“, koji je tokom pauze u najjačoj svjetskoj ligi napravio zanimljivu analizu.

- Tokom 2008. godine, kada su Brendon Roj (Brandon Roy) i Lamarkus Oldridž (LaMarcus Aldridge) blistali u Blejzersima, tinejdžer na drugom kraju svijeta, u Bosni, tek je počeo učiti košarku.

Dvanaest godina kasnije, taj dječak, Jusuf Nurkić, postao je oslonac Blejzersa i najbolji igrač koji je ikada obukao dres sa brojem 27 – navodi „The Athletic“.

Dodaje se da Nurkić, koji sada ima 26 godina, predstavlja centarsku budućnost Blejzersa, što je jedan od razloga zbog kojeg je u ovom izboru dobio prednost u odnosu na Džona Džonsona (John Johnson), robusno nisko krilo koje je prije dolaska u Portland (1973-1976) bilo dvostruki All-star.

Jusuf se vraća nakon povrede. AFP

- Nurkić ne samo da je u svoje dvije i po sezone u Portlandu ostvario neke brojeve za historiju, već se s razlogom vjeruje da će on još napredovati.

Naravno, on se mora vratiti nakon teškog prijeloma lijeve noge, koji je pretrpio u martu 2019. godine, ali trebao je odigrati svoju prvu utakmicu četiri dana nakon što je NBA sezona suspendirana zbog pandemije COVID-19 – navodi „The Athletic“.

Tokom rehabilitacije, Nurkić je rekao da se namjerava ne samo vratiti na teren nego i biti bolji igrač nego što je bio prije povrede.

A to bi zaista predstavljalo nešto veliko, znajući da je Nurkić prošle sezone protiv Sakramento kingsa postao prvi igrač u NBA historiji koji je u jednom susretu imao „pet puta pet“ sa najmanje 20 poena i 20 skokova (24 poena, 23 skoka, sedam asistencija, pet osvojenih lopti, pet blokada).

U utakmici u kojoj je zadobio povredu, protiv Bruklin netsa, Nurkić je imao 32 poena, 16 skokova, pet asistencija i četiri blokade.

- Džonson je bio solidan, imao je dva tripl-dabla i prosječno bilježio 16 poena u prosjeku tokom nešto više od dvije sezone, ali Nurkić bi mogao biti spektakularan – navodi „The Athletic“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.