VOICE

Osnovana Unija igrača ABA lige: Cilj zaštititi prava igrača

S ciljem zaštite prava košarkaša, ali i unaprjeđenjem uslova koji su neophodni za razvoj košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije

Avaz Sport

Ciljem zaštiti prava košarkaša

Foto: Nenad Vuruna


S ciljem zaštite prava košarkaša, ali i unaprjeđenjem uslova koji su neophodni za razvoj košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige pod nazivom VOICE.

Osnivači Unije su košarkaši Rade Zagorac i Nenad Miljenović, a to neprofitno udruženje sa sjedištem u Beogradu oformljeno je s ciljem da se prije svega zaštite košarkaši koji nastupaju u regionalnom takmičenju, da se doprinese razvoju i unaprjeđenju njihovog položaja, pruži podrška projektima koji će propagirati razvoj košarke, i uvažiti stav da je položaj košarkaša pred klubovima i organizatorima takmičenja jedno od najznačajnijih pitanja koja su vezana za napredak igre pod obručima u čitavom regionu.

  • Rade Zagorac, jedan od osnivača Unije

    Rade Zagorac, jedan od osnivača Unije

    Foto: KK Partizan


Plan je poduzeti aktivnosti koje će za cilj imati unaprjeđenje statusa igrača, organizovanje seminara i drugih edukativnih sadržaja na kojima će se promovisati sportske vrijednosti, kao i značaj i potrebe zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige u tom pogledu aktivno će sarađivati sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Udruženje košarkaša ABA lige imaće generalnog menadžera, Skupštinu i Board koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji učestvuju u ABA ligi.

Zanimljivo je istaći da Asocijacija košarkaša NBA lige (NBPA) postoji još od 1954. godine i da je to bilo prvo udruženje takve vrste među američkim profesionalnim sportistima, a Unija igrača Eurolige osnovana je 2018. godine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na