KOŠARKA

Osam bh. klubova pisalo KSBiH

Hoće li KSBiH pomoći klubovima?. Arhiv

Piše: Avaz Sport

13.7.2020

Košarkaški klubovi Mladost, Leotar, Bratunac, Čapljina, Bosna Royal, Promo, Kakanj i Zrinjski danas su poslali otvoreno pismo u KSBiH koje prenosimo u cijelosti.

- Poštovani, povodom raznoraznih špekulacija i poluinformacija vezanih za početak i sistem takmičenja unarednoj sezoni lige BIH naši klubovi imaju potrebu da još jednom iznesu naše stavove i zahtjeve a koje su u kratkim crtama na sastanku klubova u Sarajevu iznijeli naši predstavnici .

Naši klubovi očekuju da u novonastalim okolnostima koje su zadesile cijelu regiju, KSBIH reaguje u smislu pomoći klubovima i iznalaženja rješenja kojim bi klubovi bili podržani a ne djeljeni na "velike i male" ili na klubove iz velikih i malih sredina.

Na sastanku u Sarajevu smo čuli da klubovi i učesnici lige BIH imaju većinski stav da ligu BIH od starta, moraju da igraju klubovi učesnici druge ABA lige, a da klub koji igra prvu ABA ligu i neko evropsko takmičenje može da se priključi u drugom djelu prvenstva.

Taj stav je podržalo 11 klubova, a protiv njega su bila tri kluba. Mišljenja smo da bi bilo kakvo prekrajanje volje ogromne većine klubova vodilo urušavnju lige koja je i ovako na veoma niskom nivou, a naši klubovi bi preispitali stav o učešću u takvoj ligi a trazili bi rjesenja u okviru nekih drugih liga bas kao i pojedini klubovui koji žele da razvale ligu BIH.

Osim toga tražili bi zaštitu svojih prava preko nadležnih institucija BIH kao i FIBE. Ako je članovima Upravnog odbora KSBIH važnija druga ABA liga nego liga BIH onda to treba da otvoreno i kažu pa da i naši klubovi zauzmu drugačiji stav prema Ligi BIH i KSBIH. 

Podsjetićemo vas da u okruženju u svim ligama bivše nam države, ABA 2 ligaši igraju domaća  prvenstva i nikada nije ni bilo govora da ih ne igraju, kao i da je to stav rukovodstva ABA lige i FIBE, pa stoga očekivali smo žešću reakciju KSBIH. Osim toga jedan od klubova koji ne želi da igra ligu BIH, nije ni izborio učešće u ABA 2 ligi kroz takmičenje u prošloj sezoni nego su ga kupili za ogroman novac pa bi sada da lagodno igraju, a da im je mjesto u ligi za prvaka obezbjeđeno i da na taj način novac uštede neigranjem lige BIH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.