POSLJEDNJA ŽELJA

Isplivali intrigantni detalji testamenta: Legendarni trener ostavio Majklu Džordanu 200 dolara

Nakon smrti svog mentora i velikog prijatelja, Džordan je poslao pismo porodici Smit

Avaz.ba

14.7.2020

Džordan i Smit: Bili su veliki prijatelji. NBA

Legendarni trener Din Smit (Dean Smith) dva puta je doveo košarkaše Sjeverne Karoline (UNC) do titule prvaka Američke univerzitetske lige (NCAA), a pet godina nakon njegove smrti isplivao je jedan intrigantan detalj iz testamenta.

Čuveni američki portal ESPN donosi interesantnu priču o tome da je Smit (83), legenda američke koledž košarke, uoči smrti imao posljednju želju.

Naime, on je želio svim svojim učenicima da pošalje ček na po 200 dolara, kako bi svako od njih otišao na večeru na njegov račun, prenosi „Blic“. Za 36 godina karijere, Smit je trenirao 180 košarkaša, što znači da je izdvojio 36.000 dolara za ovaj lijep gest.

Posebno se ističe ime NBA legende Majkla Džordana (Michael Jordan, 58) kod kojeg je, uprkos činjenici da ima bogatstvo od blizu 2,1 milijarde dolara, ovih 200 izazvalo posebnu emociju.


Džordan: Legenda NBA košarke. Arhiv

Džordan, po mnogima najveći košarkaš u historiji, te 1982. godine donio je trofej Sjevernoj Karolini košem sa zvukom sirene u dramatičnom finalu protiv Džordžtauna, koji je tada predvodio čuveni centar Patrik Juing (Patrick Ewing).

Nakon smrti svog mentora i velikog prijatelja, Džordan je poslao pismo porodici Smit.

- Pored mojih roditelja niko nije imao veći utjecaj od trenera Smita. On je bio više od trenera, bio je moj mentor, moj profesor, moj drugi otac. Trener je uvijek bio tu za mene kada god mi je bio potreban i volio sam ga zbog toga.

U učenju košarke, on me je učio o životu. Izgubili smo sjajnog čovjeka koji ima nevjerovatan utjecaj na njegove igrače, njegovo osoblje i čitavu UNC porodicu - rekao je Džordan nakon smrti Smita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.