BLISTA U NBA LIGI

Jusuf Nurkić se oglasio nakon bitne pobjede Portlanda

Sa 15 poena i šest skokova doprinio trijumfu Blejzersa nad Filadelfijom

Zakucavanje Nurkića u meču protiv Filadelfije. AFP

Piše: Avaz.ba

10.8.2020

Jusuf Nurkić je prvi put od povratka na teren u dva dana zaredom odigrao dva NBA meča te sa 15 poena, šest skokova, tri asistencije i tri blokade za 29 minuta pomogao Portland trejl blejzersima da savladaju Filadelfija sikserse (124:121) za bitnu pobjedu u borbi za plasman u plej-of najjače svjetske košarkaške lige.

Najbolji bosanskohercegovački igrač pauzirao je zbog teške povrede noge od marta prošle godine. Na terene se vratio krajem jula u Orlandu, gdje se igra nastavak NBA sezone koja je prethodno prekinuta prije gotovo pet mjeseci zbog pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nurkić iz predostrožnosti nije bio planiran da nastupi u duelu koji je završen rano jutros po našem vremenu, ali je odlučio da zaigra nakon što je iz konkurencije za nastup drugi meč zaredom ispao drugi centar Portlanda Hasan Vajtsajd (Hassan Whiteside).

- Nisam bio spreman za uzastopne mečeve. Međutim, nakon prethodnog poraza nisam mogao priuštiti da ne igram. Zato sam pokušao proći kroz sve to i drago mi je što smo pobijedili. Dolazi ključni dio sezone i više nemamo pravo na poraz – rekao je Nurkić.

Njegov prosjek nakon pet mečeva u Orlandu iznosi impresivnih 19,6 poena, 11,4 skoka, 5,2 asistencije, 2,4 blokade i 1,6 osvojenih lopti za 32,4 minute.  U redovima Blejzersa briljirao je plej Demijen Lilard (Damian Lillard), koji je ubacio 51 poen.

Lilard i Nurkić predvode Blejzerse. AFP

Portland se tri meča prije kraja regularne sezone po broju pobjeda (omjer u sezoni 33 pobjede, 39 poraza) izjednačio sa osmoplasiranim timom Zapadne konferencije, Memfis grizlisima, koji imaju trenutno poraz manje (33-38).

Ukoliko bi Portland zadržao barem devetu poziciju do kraja regularne sezone, igrao bi protiv osmoplasiranog baraž za osmo, posljednje mjesto koje vodi u konferencijski plej-of.

Uvjet je da između osmog i devetog razlika ne bude veća od četiri pobjede, a što se nakon sinoćnjih mečeva više i teoretski ne može desiti, pa će se baraž sigurno igrati, samo je pitanje između koja dva tima.

Kandidati za posljednje mjesto na Zapadu u plej-ofu su još San Antonio sparsi (31-38) i Feniks sansi (31-39), dok su iz konkurencije ispali Nju Orleans pelikansi i Sakramento kingsi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.