SPLIT

Kukoč dobiva spomenik u rodnom gradu

Počast jednom od najvećih evropskih košarkaša svih vremena

Toni Kukoč. AGENCIJE

Avaz.ba / SRNA

11.9.2020

Toni Kukoč dobit će u Splitu kraj zgrade u kojoj je rođen spomenik širok 207 centimetara, što je jednako visini ovog čuvenog hrvatskog i eks-jugoslovenskog košarkaša. 

U Gripama, dijelu Splita u kojem se nalazi čuvena dvorana nekadašnjeg Košarkaškog kluba "Jugoplastika", višestrukog prvaka Jugoslavije i Evrope, i u kojem je stanovao Kukoč, sutra će biti održana velika svečanost.

Split će se tako pokloniti ovom košarkaškom geniju.

Kod zgrade u kojoj je Toni Kukoč rođen bit će postavljena kamena klupa teška tri tone u čast jednom od najvećih evropskih košarkaša svih vremena.

- Na ideju smo došli prošle godine. Ekipa navijača "žutih", nekadašnje Jugosplastike koja ima i svoju "Whats App" grupu Jugoplastika odlučila se na ovaj potez nakon učestalih rasprava o tome ko je najbolji košarkaš Evrope svih vremena.

- Ako jedan Majkl Džordan (Michael Jordan) kaže da je Kukoč bez konkurencije, onda dalje nema priče - rekao je za "Dalmatinski portal" košarkaški entuzijasta Sergije Vujnović, jedan od pokretača akcije.

Kukoč je sa reprezentacijom Jugoslavije osvajao svjetska i evropsko prvenstvo, a u NBA-u je sa Čikago Bulsima nekoliko puta bio prvi u najjačoj ligi svijeta.

Od svih poznatih košarkaša starije generacije sa prostora bivše Jugoslavije Kukoč jedini nije primljen u Kuću slavnih, a niko ne zna prave razloge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.