KOŠARKA

Večeras kreće serija, stvari koje morate znati o predstojećem NBA finalu

Za trofej se bore Lejkersi i Majami

Mnogo toga zavisi od Džejmsa. Twitter

Avaz Sport

30.9.2020

Večeras starta finalna serija NBA lige, a sastaju se Lejkersi i Majami. Ovo finale će biti prilika za Lejkerse da sustignu svog najvećeg rivala Boston Seltikse po broju titula. Boston je trenutno najuspješnija NBA franšiza sa 17 titula prvaka, dok Lejkersi imaju titulu manje. Sa druge strane Majami juri četvrti prsten, prenosi "Mondo". 

Lebron Džejms (LeBron James) će postati četvrti igrač sa dvocifrenim brojem odigranih finala, pored Karima Abdula-Džabara (Kareem Abdul-Jabbar) sa 14, Bila Rasela (Bill Russell) sa 12 i Sema Džonsa (Sam Jones) sa 11.

U ovom duelu na sceni su dvije potpuno drugačije timske filozofije. Lejkersi su klasičan supertim u kojem Entoni Dejvis (Anthony Davis) i Džejms postižu više od polovine poena tima. U Los Anđelesu samo njih dvojica prosječno daju više od 11 poena po meču, dok u Majamiju čak šest igrača ima prosječno dvocifren učinak.

Historija NBA je već ispisana, pošto se prvi put u finalu sastaju dva tima koji u prethodnoj sezoni nisu uspjela da se kvalificiraju za plej-of. Oba tima su prošle godine završili kao deseti u svojim konferencijama. 

Ovo će biti posebno finale za Peta Rajlija (Pat Riley), alfu i omegu Hita. On je veliki dio svoje karijere proveo u Lejkersima. Prvo je nastupao za njih kao igrač, pa je zatim bio asistent i glavni trener. Sa Lejkersima Rajli ima pet osvojenih titula, jednu kao igrač, a četiri kao trener.


Timovi s dvije različite filozofije. Twitter

Sa kraja klupe tima sa Floride vreba jedan veteran koji je ušao u petu deceniju života. Judonis Haslim (Udonis Haslem) je osvajao titule sa Hitom sa Lebronom i bez njega, a sada bi sa 40 godina mogao da završi svoju karijeru pobjedom nad Džejmsom.

Dok Haslim sigurno neće igrati, Tajler Hiro (Tyler Herro) će sigurno igrati. Ovaj nevjerovatni 19-godišnjak je jedan od najbitnijih igrača svog tima, a postat će prvi igrač rođen poslije 2000. godine koji će nastupiti u finalu.

Lebron Džejms juri četiri pobjede u finalu, ali mu za jedan rekord treba da odigra još pet plej-of mečeva. On je drugi na listi igrača sa najviše odigranih plej-of mečeva. Sa 254 odigrane utakmice drugi je iza Dereka Fišera (Fisher), koji je igrao na 259 plej-of utakmica. Također su mu potrebne 22 asistencije da postane igrač sa najviše asistencija u istoriji NBA finala.

Andre Iguodala je još jedan košarkaš sa impresivnim stažom u finalima. Njemu će ovo biti šesto uzastopno finale. Prethodnih pet je odigrao u dresu Golden Stejta, a osvojio je tri prstena.

Majami u ovaj meč ulazi sa čak šest nedraftovanih igrača u svom sastavu, a Dion Vejters (Waiters) će osvojiti NBA prsten ko god da pobijedi u ovom meču, jer je u ovoj sezoni nastupao za oba tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.