KVALIFIKACIJE ZA EP

Vedran Bosnić: Trebamo igrati hrabro i odbranom tražiti našu šansu

Latvija je reprezentacija koja je imala najmanje problema oko sastavljanja rostera za ovaj prozor

Košarkašima BiH pobjeda otvara vrata Evropskog prvenstva. Arhiv

Piše: G. Š.

29.11.2020

Nakon veličanstvenog trijumfa nad košarkaškom reprezentacijom Bugarske (88:49), „Zmajevi“, Vedrana Bosnića, večeras (21 sat) u ilidžanskom balonu dočekuju Latviju, u okviru 4. kola kvalifikacija za Eurobasket 2022. Pobjeda u večerašnjoj utakmici otvara našoj reprezentaciji vrata Evropskog prvenstva.  

Bosnić: Posvetiti se sebi i svojoj igri. Arhiv

- Latvija je reprezentacija koja je imala najmanje problema oko sastavljanja rostera za ovaj prozor. Oni su kvalitetniji trenutno nego u februaru, rekao je selektor naše košarkaške reprezentacije, Vedran Bosnić, i dodao:

- Mi se trebamo posvetiti sebi i svojoj igri. Nikako ne smijemo zaboraviti da imamo nekoliko igrača koji su u petak bili nosioci, a nemaju baš puno godina i iskustva na ovom nivou. Trebamo igrati hrabro i odbranom tražiti našu šansu i naš ritam u sljedećoj utakmici.

Naši košarkaši su na startu kvalifikacija ostvarili minimalnu pobjedu (62:61) u gostima protiv Latvije.

- Sutrašnja utakmica bit će sjajno iskustvo za našu budućnost. Vjerujem da uz disciplinu i borbenost možemo pobijediti favorizirane Latvijce, optimista je selektor Bosnić, koji je do detalja analizirao večerašnjeg protivnika.

Tabela naše kvalifikacione grupe. Printscreen

Latviju je prije tri-četiri dana pojačao Rihards Lomažs iz Asvela.

- On je jedan od rijetkih euroligaških igrača koji igraju za reprezentaciju u ovom prozoru. Imaju kvalitet i iskustvo. Odlična ekipa u tranziciji i odlični šuteri. S druge strane, Mejeris i Meiers su napravili ogromne probleme Grcima ispod koša. Sigurno da ne smijemo zaboraviti ni Martinsa Laksu, koji je u petak bio bez promašaja, kao i kreatora igre Aigarsa Škelea, zaključio je selektor naše košarkaške reprezentacije.

Pobjeda za navijače i „staff“

Bosnić je čestitao izabranicima, kako kaže, na sjajnoj igri i dobroj odbrani protiv Bugarske.  

- Igrali smo 40 minuta kvalitetno. Cilj je bila odbrana, oduzeli smo njihovog glavnog igrača i nisu imali protok lopte. Zaustavili smo njihov skok i tranziciju. Bitna pobjeda za nas. Ovo je pobjeda za naše navijače i naša četiri člana „staffa“, koji su pozitivni na koronavirus. Želim im što prije da se oporave... - rekao je Bosnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.