INTERVJU

Kenan Kamenjaš za "Avaz": Nisam ja heroj, cijeli tim je jedna duša

Mlada smo generacija i nadam se da ćemo i u budućnosti biti konkurentni kao tim, kaže naš košarkaški reprezentativac

Kamenjaš: Veliki je ovo, stvarno, rezultat, a imamo posebnu satisfakciju za to. FIBA

Piše: N. Demirović

3.12.2020

Neki će ga se sjetiti kao igrača naše mlade košarkaške reprezentacije, koji je kao kapiten nespretnim potezom tadašnjeg stručnog štaba udaljen iz reprezentacije. Pričalo se da je kao kapiten tog tima preuzeo na sebe nestašluke kolega iz tima i onda zamalo snosio posljedice.

Ustvari, ostaje da se pamti da je odmah nakon toga Duško Vujošević, tadašnji selektor reprezentacije, rekao da mu odmah u „A“ tim daju toga momka. Jasno, znao je zašto to govori, kao što je ovog puta fenomenalni Vedran Bosnić znao ko bi mogao biti uzdanica tima.

Dvije pobjede

Kenan Kamenjaš, 20-godišnji košarkaški reprezentativac BiH, jedan je od najzaslužnijih za dvije pobjede našeg tima čime je osiguran plasman na Eurobasket. Nakon utakmica bio je skroman.

- Hvala svima na lijepim čestitkama. Ponosan sam što sam dobio priliku da budem dio ove reprezentacije. Dugujem veliko hvala svim mojim trenerima, prijateljima na terenu i van njega koji su mi bili podrška kad mi je bilo najteže. Ovo je moja reprezentacija, moj dres, moj grb i uvijek ću davati zadnju kap krvi i znoja za nju. Ja druge domovine nemam. Volim te, Bosno i Hercegovino - napisao je Kamenjaš.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Kamenjaš je opet ostao skroman i čvrsto na zemlji, ponosan na ono što je ostvareno.

– Nisam ja heroj, cijeli tim je jedna duša. Svaki igrač bi se mogao nazvati herojem, svi koji su dio ove reprezentacije. Naš ključ uspjeha je ta atmosfera koju imamo, uz veoma predan rad. Znali smo da neće biti lako, ali vjerovali smo u naš kvalitet. Svi u reprezentaciji dišemo jedan za drugog i to je moralo dati pravi rezultat – kaže Kamenjaš.

Jako sretan

Opet naglašava kako je neizmjerno sretan što su on i njegovi saigrači obradovali naciju.

– Itekako smo svi zadovoljni ovim što smo napravili. Veliki je ovo, stvarno, rezultat, a imamo posebnu satisfakciju za to. Ako smo ljudima bar jednom skrenuli pažnju sa mnogih životnih problema, onda sam jako zadovoljan. Mislim da ova selekcija pokazuje ima potencijal. Mlada smo generacija i nadam se da ćemo i u budućnosti biti konkurentni kao tim – naglašava košarkaš Sparsa.

On kaže da je itekako zadovoljan svojim igrama, i dok žuri na novi trening priželjkuje da ovaj uspjeh ne bude samo jedan puki odlazak na veliko takmičenje.

– Nadam se da ćemo biti kompletni na Evropskom prvenstvu. Mislim da možemo parirati svima uz ovakav pristup, kakav smo pokazali u kvalifikacijama. Nadam se da ćemo napraviti lijepe stvari i na tom velikom takmičenju, jer ovo je reprezentacija koja ima dobru budućnost – najavljuje bh. reprezentativac.

Teške utakmice

- Znao sam da, kada dođe do toga da se mi pitamo, će stvari biti dobre. Bilo je potrebno da ispoštujemo dogovore iz svlačione i mislim da smo to potpuno uradili. Igrali smo za svaki koš obje utakmice, a i pored toga što smo napravili protiv Bugarske veliku razliku, nije to bilo lako – kaže Kamenjaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.