LEGENDE

Avdić: Dobri moj Mirza, hvala ti za lijepo provedeno zajedničko vrijeme i sve tvoje korisne savjet

Ljudino moja posebna

G. Š.

Delibašić je za Bosnu odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa

Foto: Arhiva


Na današnji dan 2001. godine preminuo je legendarni Mirza Delibašić.

- Dobri moj Mirza.  Prijatelj, trener i direktor. Ljudino moja posebna. Hvala ti za lijepo provedeno zajedničko vrijeme i sve tvoje korisne savjete za život vrijedne i važne. 2001.- 2020. - napisao je na svom Facebook profilu direktor naše košarkaške reprezentacije Samir Avdić. 

  • Samir Avdić

    Samir Avdić

    Foto: Arhiva


Mirza Delibašić bio je veliki košarkaš. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom. Dosegnuo je vrh košarkaške Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, te olimpijski prvak. Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba - Reala iz Madrida, gdje je ostvario zapažene rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša bivše SFRJ proglašen je 1980.

Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva 'Reala' da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna - 8. decembra 2001. godine.

Više o temi Mirza Delibašić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na