KORONAVIRUS

NBA liga kreće u masovno vakcinisanje igrača i stručnih štabova

Cilj ove inicijative jest smanjiti svijest skeptika, ili kako je to kolokvijalno poznato “zajednice antivaksera” koji strahuju da vakcina sadrži elemente koje ne bi smjeli konzumirati

Trening kampovi su počeli početkom decembra, a liga provodi višestruka testiranja na koronavirus. Arhiva

G. Š./SK

11.12.2020

NBA liga postaje je prva američka profesionalna sportska organizacija koja će krenuti u masovno vakcinisanje igrača, stručnih štabova i svih aktera koji aktivno učestvuju u životu klubova.  Velika Britanija, a zatim i Kanada postale su prve zemlje koje su odobrile vakcinu američko-njemačkog naučnog društva, korporacija "Pfizer i BioNTech", a Britanci su već krenuli s vakcinisanjem najranjivijeg stanovništva. 

Amerikanci su također u oščekivanju kada će i njihova organizacija za lijekove (FDA) odobriti vakcinu, što će značiti novi val optimizma da bi svjetska pandemija mogla uskoro doći svome kraju. Istovremeno, i pojedine sportske organizacije razmišljaju kako će implementirati novo otkriće, odnosno proces vakcinacije na vlastita takmičenja. Možda i najprogresivnija sportska organizacija na svijetu, NBA liga već je počela pripreme u tom smjeru.

Povjerenik lige Adam Silver zacrtao je plan edukacije igrača, trenera i članova stručnih štabova kako bi se objasnilo što konkretno sadrži vakcina, kakve su nuspojave te kada bi se moglo krenuti u samu distribuciju. Jasno, NBA liga ima i više nego dovoljno novca da svojim članovima osigura potreban broj doza za ono što slijedi.


Cilj ove inicijative jest smanjiti svijest skeptika, ili kako je to kolokvijalno poznato “zajednice antivaksera” koji strahuju da vakcina sadrži elemente koje ne bi smjeli konzumirati. NBA liga će angažirati poznate naučnike, stručnjake iz područja medicine koji će članovima objasniti da je vakcina posve sigurno. Razmišlja se čak o i dolasku Baraka Obame (Barack), super popularni bivši američki predsjednik čovjek je od savjeta mnogim igračima, a to je bilo posve očito kada je doslovno svojim riječima smirio igrače u vrijeme ljetnog nastavka sezone, a kada se čak razmišljalo o prekidu takmičenja uslijed anti-rasističkih protesta diljem Amerike.

Trening kampovi su počeli početkom decembra, a liga provodi višestruka testiranja na koronavirus. Za sada je stotinjak ljudi bilo pozitivno. Ulaskom u trening kampove igrači su se obvezali poštivati stroga pravila tokom sezone kako bi se broj zaraženih smanjio na najmanju moguću mjeru.  Nova NBA sezona počinje 22. decembra, prenosi SK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.