ODLUKA U APRILU

Četiri bivša košarkaša i trenera iz regije nominirani za Kuću slavnih

Evropski komitet nominovao je Lola Sainsa, Alfonsa Forda i mnoge druge

Legendarni splitski košarkaš ponovo nominiran. Agencije

Piše: G. Š.

23.12.2020

Poznati košarkaš i trener Josip Đuzepe Đerđa (Giuseppe Giergia - 83) i legendarni Toni Kukoč (52) ponovno su nominirani za ulazak u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu u klasi za 2021. godinu.  Također, tu veliku čast zaslužili su i legendarni srbijansk treneri Dušan Duda Ivković, te Ranko Žeravica. 


Evropski komitet nominovao je Lola Sainsa, Alfonsa Forda i mnoge druge.


Tokom igračke karijere Đerđe je sa Zadrom bio pet puta prvak bivše Jugoslavije, a sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dvije srebrene medalje na svjetskim prvenstvima (1963. i 1967). Kao selektor vodio je reprezentaciju Hrvatske do bronze na SP u Kanadi 1994. godine. 

Toni Kukoč je sa Jugoplastikom tri puta zaredom osvajao naslove evropskog prvaka, bio je tri puta prvak NBA lige sa Čikago Bulsima, a sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, te bronzane medalje na SP 1994. i Eurobasketu 1995. U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je svjetski prvak 1990. i dva puta evropski prvak (1989, 1991)...


Duda 
Ivković ima 77 godina, a u bogatoj karijeri vodio je Radnički, Partizan, Aris, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olimijakos, AEK, CSKA iz Moskve, Dinamo iz Moskve i Anadolu Efes. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, sa kojojm je bio evropski i svjetski prvak i olimpijski vicešampion, ali i Srbije, sa kojom je osvojio srebro na Eurobasketu 2009. godine. Mnogi najveći evropski i svjetski treneri današnjice smatraju ga direktnim uticajem. 


Ranko Žeravica je jedan od očeva evropske košarke, preminuo je 2015. godine, a iza sebe ostavio je nevjerovatno životno djelo na polju košarke. Najvećim uspjehom smatra se zlato sa OI 1980. godne u Moskvi, koje je osvojio kao selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije. 

Severnoamerički komitet takođe je podnio veliki broj kandidatura, a ističu se trener Rik Adelman, Džordž Karl i Dag Kolins. Što se tiče igrača, tu su, između ostalih i: Čonsi Bilaps, Pol Pirs, Ben Volas, Kris Veber, Kris Boš, Markus Kembi, Majkl Kuper, Majkl Finli, Ričard Hamilton, Tim Hardavej, Mark Džekson… 


Imane kandidata koji budu izabrani u Kuću slavnih bit će objavljea tokom završnog košarkaškog NCAA turnira u aprilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.