ABA 2 LIGA

Sparsi slažu tim: Stigao Orelik, otišla dva igrača

Tim Sarajeva koji slovi za jednog od favorita kada je riječ o plasmanu u viši rang takmičenja, ostvario je polovičan učinak na turniru u Čajetini

Hoće li Sparsi u ABA 2 ligi opravdati ulogu favorita za viši rang. Arhiva

G. Š./SK

30.12.2020

Čelnici Košarkaškog kluba Spars Realway, u saradnji sa stručnim štabom na čelu sa Nedimom Džemićem, izvršili su značajne promjene u sastavu tima između dva turnira ABA 2 lige.  Naime, tim Sarajeva koji slovi za jednog od favorita kada je riječ o plasmanu u viši rang takmičenja, ostvario je polovičan učinak na turniru u Čajetini. Sparsi su pobijedili Borac iz Banje Luke, Helios, a poraženi su od Slobode iz Užica i Studentskog centra. 


Rasteretili budžet

Drugi turnir ABA 2 lige, igrat će se od 18. do 24. januara u Banjoj Luci, Sparsi će odmeriti snage sa Rabotničkim, Lovćenom i ekipom Mladosti iz Zemuna, a u protekla dva dana došlo je do značajnih promjena u sastavu tima iz Sarajeva.

Naime, kao veliko pojačanje predstavljen je Litvanac, Gediminas Orelik (200, 30), koji iza sebe ima zaista dobru karijeru. Branio je boje Šiaulija, Lijetuvos Ritasa, Banvita, Venecije, a može da se pohvali i sa nekoliko trofeja.

Sa Venecijom je osvojio FIBA Evrokup, osvojio je trofej u Kupu Turske i Litvanije. Orelik je igrao i za reprezentaciju Litvanije i izvesno je da će biti zaista veliko pojačanje.

Dolazak odličnog Litvanca, primorao je čelnike kluba da rasterete budžet i izvrše promjene u timu. Otkaz je uručen Amerikancu Darionu Strongu, koji je odmah potpisao za Kakanj koji igra u elitnom društvu šampionata Bosne i Hercegovine, dok je bivši igrač Partizana Branislav Đekić poslije razgovora sa čelnicima kluba i stručnim štabom, sporazumno raskinuo ugovor.


Đekić slobodan igrač

Đekić (29) je slobodan igrač, još nije donio odluku gdje će nastaviti karijeru, a pored Partizana i Sparsa, branio je boje Zlatoroga, OKK Beograda, Kumanova, Rogaške…

Podsjećanja radi, Đekić je sa ekipom Partizana osvojio tri titule u šampionatu Srbije, dvije u ABA ligi uz dva trofeja u Kupu. Sa Sparsima je osvojio Kup Bosne i Hercegovine, osvojio je zlatnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina i zlatnu medalju na šampionatu Evrope za igrače do 16 godina, analizira SK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.