KOŠARKA

LeBron Džejms: Živimo u dvije Amerike

Sve ovo što se dogodilo direktno je povezano s predsjednikom

Džejms je žestoki kritičar Trampa. Arhiv

F. M. / Index.hr

8.1.2021

Slavni NBA košarkaš LeBron Džejms (James) komentirao je haotične scene, koje su se događale u srijedu kada su pobornici američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu izborne pobjede njegovog nasljednika Džo bajdena (Joea Bidena).

Stotine Trampovih  pristaša upale su u srijedu na američki Kapitol kako bi pokušali poništiti njegov izborni poraz. U neredima je četvero ljudi poginulo, a 52. je uhapšeno. Nakon što se situacija smirila, Kongres je potvrdio Bajdenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, objavivši da stupa na dužnost 20. januara.

-Živimo u dvije Amerike", istakla je jedna od najvećih zvijezda NBA lige.

- Ovo što se dogodilo u srijedu je sjajan primjer. Svi znamo šta bi se dogodilo da se neko od mojih i približio Kapitolu, a kamoli da je upao u urede, unutar hodnika, dodao je igrač LA Lakersa.

Džejms je žestoki kritičar Trampa i često je govorio protiv rasne nejednakosti, posebno nakon smrti Džordža Flojda (George Floyd).

- Sve ovo što se dogodilo direktno je povezano s predsjednikom, s njegovim postupcima, uvjerenjima i željama. Vidjeli smo tweetove na cijelom putu do ovog uništenja, dodao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.