INICIJATIVA

Mirza Delibašić dobiva ulicu i spomenik na Skenderiji

Općina Centar će u narednom periodu posvetiti još veću pažnju oblasti kulture i sporta

G. Šumar

Delebašić: Legenda bh. košarke, ali i sporta

Foto: Arhiva


Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pokreću inicijativu da se jedna od ulica u ovoj lokalnoj zajednici nazove po legendi bosnskohercegovačke, ali i evropske košarke Mirzi Delibašiću.

Primarni interes

Pored toga, ubrzo će biti pokrenuta i inicijativa da se na platou KSC Skenderija izgradi spomenik najboljem košarkašu Bosne i Hercegovine.  Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji su održali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta će također pokrenuti zajedničke aktivnosti kako bi se obezbijedila zelena površina koja bi se preuredila u park velikana iz oblasti kulture i sporta.  

Pored navedenog, načelnik Mandić i ministar Avdić su razgovarali i o školskim i općinskim takmičenjima, ali i mogućnostima da se što više mladih uključi u sportske aktivnosti.

- Općina Centar će u narednom periodu posvetiti još veću pažnju oblasti kulture i sporta. Primarni interes ove lokalne zajednice, kada su u pitanju mladi ljudi, pored obrazovanja, biće da se što više njih kroz razne sekcije, kurseve i škole uključi u kulturno umjetničko stvaralaštvo, ali i sport koji je jedan od preduslova za zdravo odrastanje, naglasio je načelnik Mandić.

Mapiranju sportskih ploha

Općina će u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta KS raditi na mapiranju sportskih ploha, ali i daljnjem unapređenju sportske infrastrukture u ovoj lokalnoj zajednici. Načelnik Mandić i ministar Avdić su razgovarali i o predstojećem javnom pozivu Ministarstva kulture i sporta KS za kapitalna ulaganja u ovoj oblasti.

Na kraju je dogovoreno i da će Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta zajednički razmotriti mogućnost reaktiviranja projekta izgradnje koncertne dvorane za koju već postoji idejno rješenje u čijem izboru je učestvovala i arhitektica Zaha Hadid.

  • Avdić i Mandić: Općina će u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta KS raditi na mapiranju sportskih ploha

    Avdić i Mandić: Općina će u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta KS raditi na mapiranju sportskih ploha

    Foto: Općina Centar


NA VRH

Podijeli članak na