NA LICU MJESTA

Oproštaj od velikana košarke: Tuzla neće zaboraviti Mihajla Vukovića

Miki je imao san i ostvario ga je. Niko u 100 godina historije sporta u Tuzli to nije uspio. Zašto? Pa zato što se čovjek kao Mihajlo Vuković rađa jednom u 100 godina - kazao je gradonačelnik Imamović

Piše: E. Skokić

20.1.2021

S komemoracije Vukoviću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Narodnom pozorištu Tuzla u srijedu je održana komemoracija Mihajlu Vukoviću – Mikiju, proslavljenom košarkaškom treneru, koji je prošlog petka preminuo u 76. godini u Valensiji.  

Rođen je 1944. godine u blizini Kraljeva, a u Tuzlu je stigao na studije te je oblačio dres KK Sloboda. Kasnije je bio trener košarkašica Jedinstva Aide sa kojim je 1989. godine osvojio Kup evropskih šampiona. Bio je i trener KK Sloboda Dita, a senzacionalne rezultate ostvario je radeći u Španiji gdje je udario temelje moderne košarke u Valensiji.

Uzor i vodilja

- Treneru, nikad nisam pomislila da ću govoriti na jednom ovakvom skupu, kada tebe više među nama nema. Bio si nam uzor, vodilja, čovjek u koga smo se uvijek mogle pouzdati. Odveo si nas na tron Evrope i stvorio jednu veliku porodicu - rekla je u emotivnom obraćanju na komemoraciji Mara Lakić – Brčaninović, nekadašnja kapitenka tuzlanskog Jedinstva Aide. 

Predsjednik RSD Sloboda Aid Berbić podsjetio je da je Vuković svoju košarkašku i trenersku karijeru počeo u Tuzli. Vuković je, naglašava Berbić, iz jedne male školske dvorane krenuo u osvanje evropske titule u ženskoj košarci.

Na kraju komemoracije gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je nekoliko puta ponovio kako su Vukovićevi uspjesi neponovljivi i da Tuzla nikad neće zaboraviti svog velikana. 

- Miki je imao san i ostvario ga je. Niko u 100 godina historije sporta u Tuzli to nije uspio. Zašto? Pa zato što se čovjek kao Mihajlo Vuković rađa jednom u 100 godina - kazao je gradonačelnik Imamović.


Otkrio Razu

Razija Mujanović je zahvaljujući Mihajlu Vuković postala planetarno poznata i popularna košarkašica što je rezultiralo njenim ulaskom u FIBA Kuću slavnih. Po Mujanovićevu je Mihajlo Vuković otišao u osnovnu školu u Čeliću, predano radio na treninzima, išao na roditeljske sastanke i na kraju stvorio najbolju bh. košarkašicu svih vremena.  

- Znam kako je kada izgubite nekog bliskog, kada izgubite oca. Ja sam izgubila svog biološkog oca, ali i trenera Mikija koji je bio moj drugi otac. Još uvijek ne vjerujem da ga nema - kazala je Mujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.