KUP MIRZA DELIBAŠIĆ

Zašto OKK Sloboda neće putovati na utakmicu u Sarajevo

G. Šumar

Sa minulog prvenstvenog duela Bosne i Slobode u Skenderiji

Foto: OKK Sloboda Tuzla


Iz Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda Tuzla danas su na svome zvaničnom sajtu objavila saopćene u kojem su obrazložili odluku da neće putovati u Sarajevo, na utakmicu finala Kupa BiH sistema "A" protiv KK Bosna Royal.

- Nakon sramotnog poteza čelnika kluba iz Sarajeva koji su utakmicu finala zakazali bez ikakvog dogovora sa drugom stranom, odlučeno je da ekipa i stručni štab neće otputovati danas na utakmicu finala Kupa BiH sistema “A” u Sarajevo, piše u saopćenju OKK Sloboda Tuzla, koje prenosimo u cijelosti:

Neugodno smo iznenađeni

- Iz KK Bosna se nisu zaustavili na tome nego su, bez obzira na dopis upućen od strane OKK Sloboda još u ponedjeljak, nastavili najavljivati utakmicu za koju je već neko vrijeme izvjesno da se neće odigrati. O detaljima donesene odluke više možete pročitat u dopisu koji je od strane našeg kluba upućen komesaru takmičenja i KK Bosna Royal koji Vam u nastavku prenosimo u cjelosti.

Poštovani, neugodno smo iznenađeni zakazivanjem utakmice finala KUP-a sistema “A” za srijedu, 03.02.2021. godine.

Naime, prilikom žrijebanja učesnika KUP-a Mirza Delibašić, održanog u Zenici, 28.12.2020.godine, uz prisustvo predstavnika klubova Bosne, Čelika, Slobode i komesara takmičenja, dogovoreno je da će se klubovi međusobno dogovarati oko termina odigravanja utakmica.

Slijedom daljnih događaja, sve zakazane i odigrane utakmice su vjerovatno ispoštovale ovaj princip. Kada se saznalo da su Bosna i Sloboda finalisti KUP-a sistema “A”, iznašeg Kluba je predloženo da se prvenstvena utakmica koja se igra 30.01.2021.godine verifikuje i kao utakmica finala KUP-a.

Već na prvu, iz KK Bosna su odbili ovaj prijedlog, smatrajući da treba da se igraju dvije utakmice, što OKK Sloboda nije osporila, ali smo rekli da ćemo se o terminu odigravanja utakmice dogovoriti. Odmah poslije telefonskog razgovora između predsjednika KK Bosne i OKK Slobode, dobili smo mail u kojem je utakmica zakazana za 03.02.2021.god., uz obrazloženje da nema slobodnih termina u dvorani u nekom drugom terminu.

Istog trena je obavljen telefonski razgovor između predsjednika OKK Sloboda i KK Bosna, kao i komesara takmičenja, gdje je rečeno da nama termin igranja utakmice ne odgovara, te da se pokušamo zajedno dogovoriti oko termina.

Novi termin

Poslije prvenstvene utakmice u Sarajevu, očekivali smo da će se razgovarati oko novog termina igranja. Međutim, dobili smo nominaciju za srijedu, uz obrazloženje da je to jedini slobodan termin, da nema ko suditi poslije ovog termina, kao i da je raspisivanje javnog poziva za organizaciju finalnog turnira uslov za odigravanje utakmice.

Mi, kao klub sa dugogodišnjom tradicijom igranja košarke, cijeneći napore da se KK Bosna vrati na stare staze slave, učinili smo sve što je bilo moguće, pa i više od toga, da pružimo KK Bosni kroz institucije KS BiH punu podršku, i da pokažemo koliko nam je stalo. Međutim, nerazumjevanje ostavlja sumnju u opravdanost naših postupaka. Ipak, u cilju što trezvenijeg rješenja ovog problema, kao što smo to u telefonskim razgovorima, tako i putem maila, predlažemo da se finalna utakmica odigra 9. ili 10. februara 2021. godine, u terminu koji odgovara KK Bosna.

Ne želeći ulaziti u razloge neprihvatanja ovih termina, obavještavamo Vas da OKK Sloboda na zakazani termin neće doći, jer smatramo da je zakazan mimo dogovora postignutog u Zenici na žrijebanju klubova za Kup Mirza Delibašić, piše u saopćenju OKK Sloboda Tuzla koje je potpisao Aid Berbić, predsjednik Kluba. 

Više o temi OKK Sloboda Tuzla

OČEKIVANA ODLUKA
Sloboda odustala od nastupa u ABA ligi
STARTALA NOVA SEZONA
Odigrani mečevi prvog kola košarkaškog prvenstva BiH
NA VRH

Podijeli članak na