EUROBASKET 2021

Historijski uspjeh košarkašica BiH: Trenutak na koji smo čekali 22 godine

Košarkašice BiH po treći put izborile plasman na Eurobasket

Piše: A. Vatreš

4.2.2021

Veliko slavlje naših košarkašica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Pobjedom nad Švicarskom u ključnoj utakmici kvalifikacija u Orenburgu (67:62), ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hecegovine izborila je plasman na Eurobasket, prvi put nakon 22 godine.

Posljednji put su "Zmajice" nastupile na EP-u 1999. godine u Poljskoj, kada su osvojile 10. mjesto, što im je bio i najveći uspjeh.

Na EP-u su igrale još jednom, 1997. godine u Mađarskoj, kada su bile 12.


Hart junakinja

Ovaj uspjeh dodatno dobiva na težini, ako se uzme u obzir da su izabranice Gorana Loje danas nastupile bez svoje dvije najbolje košarkašice, Marice Gajić i Džonkel Džons (Jonquel Jones).

U njihovom izostanku BiH je do velike pobjede predvodila Kortni Hart (Courtney Hurt).

Naturalizovana Amerikanka briljirala je u svojoj prvoj utakmici u dresu BiH s učinkom od 30 poena i 13 skokova.

Naša reprezentacija je današnjom pobjedom osigurala drugo mjesto u grupi, a zahvaljujući trijumfu nad Rusijom sigurno ćemo biti među pet najboljih drugoplasiranih ekipa iz devet grupa, što nam je i donijelo plasman na Eurobasket, koji će biti održan od 17. do 27. juna ove godine u Francuskoj i Španiji.


Kruna karijere za Loju

Velike zasluge za ovaj uspjeh svakako idu i Džons i Gajić, koje su i statistički bile naše najbolje igračice u ovim kvalifikacijama. Džons je na četiri utakmice prosječno bilježila 24.5 poena, a Gajić 17.3.

Ovo je kruna karijere i za selektora Gorana Loju, koji je preuzeo naš tim 2017. godine.

- Tim sa srcem. Pokazali smo to svima plasmanom na Eurobasket prvi put nakon 22 godine. Hvala svima na ovim sjajnim trenucima, odradili smo sjajan timski posao zajedno - riječi su Loje.

Ne treba zaboraviti ni KS BiH, koji je, baš kao i slučaju muške reprezentacije, svojom podrškom i ozbiljnim radom i ovaj put odigrao važnu ulogu.

Koliko i njima to znači pokazala je poruka predsjednika KS BiH Mirze Teletovića.

- Kada vjeruješ u nešto, kada vjeruješ u nekoga, kada vjeruješ u sistem i kada vjeruješ u ispravnost nečega što radiš, onda se svaka neprospavana noć isplati! Bravo djevojke, učinile ste nas ponosnim! 22 godine smo čekali na vaš plasman i sada napokon možemo reći da smo zajedništvom uspjeli, a mnogi nisu vjerovali da možemo! Hvala vam što ste skromne, a tako vrijedne! Ponos ste i znam da su pred vama jos veće i ljepše stvari! - napisao je Teletović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.