KVALIFIKACIJE ZA EP

Selektor Goran Lojo pred posljednje kolo: Cilj je ostvaren, svako je radio svoj posao

Kako je selekcija iz donjeg doma stigla do Evropskog prvenstva. Znali smo privatnim vezama ugovarati utakmice, danas to više nije tako

Selektor Lojo slavi s reprezentativkama. KSBiH

Piše: N. Demirović

6.2.2021

Ženska košarkaška reprezentacija BiH danas će u ruskom Orenburgu igrati posljednju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Za naš tim taj susret protiv Estonije nema nikakav rezultatski značaj, obzirom da su se izabranice Gorana Loje već plasirale na Evropsko prvenstvo.


Bez renkinga

- Bit će teško pripremiti se za tu utakmicu. Ostvarili smo naš cilj. Rezultatski imperativ ne postoji, jer je Estonija posljednja u grupi i bodovi protiv nje se ne računaju u poretku najboljih drugoplasiranih selekcija. Međutim, to ne znači da nećemo dati sve od sebe da kvalifikacije završimo pobjedom – rekao je bh. selektor Goran Lojo.

A kako je njegov tim došao u ovakvu situaciju. Kada je Lojo postao selektor 2017., i sam je to potvrdio, naša selekcija nije ni bila u FIBA-inom renkingu, a sada smo na EP.

- Od tada su se neke stvari promijenile nabolje. Kada sam tek došao 2017. godine, vladala je jako teška finansijska situacija u Košarkaškom savezu BiH. Sada je mnogo drugačije, zahvaljujući ljudima kao što su Raza Mujanović, Mirza Teletović, Amer Čolan, Samir Avdić, koji je sada imenovan kantonalnim ministrom… Svako radi svoj posao, sve se zna. Nije moj posao da razmišljam o rezervaciji u hotelu ili transportu, a to je bio ranije slučaj. Privatnim vezama smo znali ugovarati utakmice i pripreme, da ne pričam o nekim drugim stvarima. Danas je situacija mnogo drugačija – naglasio je Lojo.


Ostatak ekipe

On se osvrnuo i na pojedine komentare da smo uspjeli samo zahvaljujući naturalizirani Amerikankama, ali jasno je da je ženska košarkaška reprezentacija napravila uspjeh zahvaljujući timu, entuzijazmu, želji i zajedništvu. S tim se slaže i Lojo.

- U evropskoj košarci odavno je trend da se angažira po jedan stranac u nacionalnom timu. Moramo čak biti sretni što možemo računati na igračice takvog kalibra kao što su Jones (Džons) i Hurt (Hart), na kojima nam zavidi pola Evrope. Ali imam potrebu i da naglasim kako jedna vrhunska strankinja ipak ništa ne znači ako ostatak ekipe nije kvalitetan. Evo, Sjeverna Makedonija, naprimjer. Doveli su Boner, ali i dalje gube utakmice. Možda s manjom razlikom nego prije, ali opet gube. Ključna riječ je – ekipa. Bez toga nema ništa – naglasio je Lojo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.