KVALIFIKACIJE ZA EP

Bugarska posljednji ispit za bh. košarkaše: Pobjeda za prestiž

U prvom duelu naš tim slavio s velikih 39 poena razlike

Roberson: „Zmajevi“ osvojili prvo mjesto u grupi. Arhiv

Piše: A. V.

22.2.2021

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Rigi od 15.30 sati igra posljednji susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Prvo mjesto

Protivnik izabranicima Vedrana Bosnića bit će selekcija Bugarske, koju su u prvom duelu, u novembru prošle godine, savladali s velikih 39 poena razlike (88:49).

„Zmajevi“ su u prošlom kolu deklasirali Grčku rezultatom 69:84 i osigurali prvo mjesto u grupi E.

Još ranije su osigurali plasman na Eurobasket, po 10. put u historiji.

- Čestitam mojim igračima, jer su napravili nevjerovatan posao. Zadržali smo Grke na ispod 70 poena i pobijedili ih prvi put u historiji, što je, zaista, fenomenalno. Sjajna utakmica za nas, kontrolirali smo veći dio meča, bili bolji u svakoj četvrtini. Bili smo veoma motivirani, iako smo već osigurali plasman na EP, ali zadržali smo fokus kao što smo ga imali i u ‘balonu’ u Sarajevu. Veoma sam sretan - priznao je naš selektor.

Veliki posao

Bosnić je sretan zbog načina na koji smo ostvarili plasman na Eurobasket:

- Nismo sedam godina bili na Evropskom prvenstvu. Kada sam tek preuzimao ovu poziciju, bio sam veoma motiviran da uradim sve što mogu kako bih usrećio narod u mojoj domovini. Veoma smo sretni, naročito zbog načina na koji smo ostvarili plasman na Eurobasket. Naša grupa je jedna od najtežih u ovim kvalifikacijama, ali momci su odradili veliki posao - izjavio je Bosnić.

Bugarska je na skoru od dvije pobjede i tri poraza te je, baš kao i naša selekcija, osigurala plasman na Eurobasket.

Stoga, ovaj meč neće imati rezultatsku važnost, ali naš mladi tim ima cilj da kvalifikacije okonča na najbolji mogući način – još jednom pobjedom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.