KOŠARKA

Vedran Bosnić za "Avaz": Ovo je tim u kojem su svi jednaki

Bitno je napraviti dobar plan kroz utakmice kvalif ikacija za SP i dići kvalitet igre, kaže bh. kormilar

Bosnić: Svako okupljanje će nam pomoći da budemo bolji i uigraniji. FIBA

Piše: Admir Vatreš

26.2.2021

Finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine nije mogao biti bolji za izabranike Vedrana Bosnića.

Osim što su ranije izborili plasman na smotru najboljih evropskih selekcija i osvojili prvo mjesto u grupi H, košarkaški "Zmajevi" ponijeli su epitet najbolje selekcije kvalifikacija. Od 32 selekcije koje su nastupile u kvalifikacijama, BiH je sa skorom 5-1 uz koš razliku 458:383 (+75) ostvarila najbolji učinak.

Sistem i vjera

To je posebno obradovalo, ali i iznenadilo, selektora Vedrana Bosnića.

- Lijepo je čuti da je naša selekcija najuspješnija u ovim kvalifikacijama. Nisam očekivao da ćemo biti najbolja selekcija u Evropi, ali sam bio veoma uvjeren od prvog dana da ćemo se kvalificirati, iako smo dobili, možda, i najjaču grupu. Momci su vrlo dobro prihvatili moj način rada, u kojem su svi jednaki i u kojem su svi podređeni timskom uspjehu. U svakom prozoru je nedostajalo nekoliko bitnih igrača, ali sistem i vjera su bili isti. Svako naše okupljanje je davanje i uzimanje energije i mi to svi zajedno radimo vrlo dobro – rekao je Bosnić u razgovoru za "Dnevni avaz".

Kako je i ranije isticao, Bosnićev cilj u posljednjem prozoru bio je vidjeti sa čim može raspolagati u budućnosti.

Dobra analiza

- S obzirom na to da opet nismo bili kompletni, naravno, da sam veoma zadovoljan. Momci su dali sve od sebe i stopostotno se posvetili timskim obavezama i to me čini veoma sretnim. Što se tiče igračkog kadra u zadnjem prozoru, žao mi je što Karlo Matković i Darko Talić nisu bili s nama, jer sam im htio dati veću odgovornost u ekipi. Nadam se da će se što prije oporaviti i vratiti na parket još jači – kazao je Bosnić.

Iako je do Eurobasketa ostalo još mnogo vremena, pitali smo selektora „kakve su nam šanse i dometi“.

- Za mene je uvijek najvažnija stvar napraviti dobru analizu prije takmičenja i poslije. Raduje me činjenica da je analiza, koju smo napravili 2018. godine, bila dobra i mnogo nam je pomogla u smjeni generacije i odlaska na Eurobasket 2022. Sada je bitno napraviti dobar plan kroz utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i dići kvalitet igre do ljeta 2022. – govori Bosnić.

Novo okupljanje

Bosnić nam je otkrio kako je ovog ljeta u planu odigravanje nekoliko utakmica.

- Svako naše okupljanje će nam pomoći da budemo bolji i uigraniji do Eurobasketa. Jedan od planova je da se okupimo ovo ljeto, zajedno provedemo nekoliko sedmica i odigramo nekoliko utakmica, vjerovatno, s ekipama koje igraju kvalifikacije za Olimpijske igre – zaključio je Bosnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.