FINANSIJSKI PROBLEMI

Košarkaši Novog Zelanda odustali od kvalifikacija za OI

Neće igrati na turniru u Beogradu

A. Vatreš

Ne mogu priuštiti

Foto: AGENCIJE


Košarkaška reprezentacija Novog Zelanda odustala je od kvalifikacija za Olimpijske igre i neće igrati na turniru u Beogradu.

Košarkaški savez Novog Zelanda (BBNZ) objavio je kako su se povukli zbog kompliciranog puta i COVID protokola, te finansijskih problema.

- Igrači, stručni štab i uprava shvataju da ne djelujemo kao prije COVID-a. Za reprezentaciju je sve skuplje. U ovim neviđenim vremenima moramo se konsolidirati ili riskiramo daleko veće probleme - poručili su iz BBNZ-a, prenosi Hina.

- Bio je to težak izbor. Jednostavno si to ne možemo priuštiti. Postoje dva puta, a jedan je slijepa ulica - naglasio je izvršni direktor Jan Poter (Iain Potter) za Stuff.

Na turniru u Srbiji, koji je zakazan od 22. juna do 4. jula, pored domaćina nastupaju i Portoriko, Italija, Senegal i Dominikanska Republika, a umjesto Novog Zelanda trebala bi igrati reprezentacija Filipina.

Olimpijske kvalifikacije se održavaju i u Hrvatskoj, Litvi i Kanadi, a samo će pobjednici turnira izvaditi vize za Tokio.

Do sada je osam reprezentacija osiguralo plasman na OI, a to su Japan, SAD, Francuska, Španija, Argentina, Australija, Iran i Nigerija.

NA VRH

Podijeli članak na