FIBA

Bivši igrač i trener sarajevske Bosne izabran u Kuću slavnih

Kao igrač, Pešić je bio član Pirota, Partizana i sarajevske Bosne, gdje se i najduže zadržao - od 1971. do 1979. godin

Dušan Ivanović i Svetislav Pešić. Arhiva

Piše: G. Šumar

30.3.2021

FIBA je ukazala najveće priznanje trofejnom košarkaškom stručnjaku Svetislavu Kariju Pešiću, koji je svoj trenerski put počeo u KK Bosna Sarajevo. 

- Svetislav Pešić je izabran u FIBA Kuću slavnih kao član klase 2020.

 


Blistava karijera

Kao igrač, Pešić je bio član Pirota, Partizana i sarajevske Bosne, gdje se i najduže zadržao - od 1971. do 1979. godine. Samo tri godine nakon igračke počeo je uspješnu trenersku karijeru. Od 1982. do 1987. godine trenirao je sarajevske "Studente", a potom i reprezentaciju Njemačke, Albu Berlin, bivšu SR Jugoslaviju, Keln Barcelonu, Lotomatiku Rim, Žironu, Dinamo iz Moskve, Crvenu zvezdu, Valenciju, Bajern Minhen... 

Možda i najveći uspejeh mu je osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine, kada je selekcija bivše SR Jugoslavije do titule došla eliminisavši favorita i domaćina Sjedinjene Američke Države.

Pešić je 2003. godine sa Barcelonom osvojio Euroligu, a 2007. godine sa Đinorom bio osvajač Eurokupa, dok je 1995. sa Albom osvojio Kup Radivoja Koraća.

Šlag na torti

Također, 2018. godine je preuzeo posrnulu Barcelonu i potpuno im preokrenuo sezonu, a zbog svojih uspjeha je 2019. godine u Španiji proglašen za trenera godine. Ulazak u FIBA Kuću slavnih je šlag na torti izuzetne karijere Svetislava Karija Pešića.

Uz Pešića kao članovi Klase 2020. u FIBA Kuću slavnih, ušli su Ruben Manjano, selektor Argentine koja je osvojila olimpijsko zlato 2004. i Amerikanka Tara Vanderver selektorka olimpijskih šampionki iz 1996, zatim NBA legenda Stiv Neš (Kanada), nekadašnji član reprezentacije SFR Jugoslavije Jurij Zdovc (Slovenija), dugogodišnji reprezentativci SSSR Aleksandar Volkov (Ukrajina) i Modestas Paulauskas (Litvanija), Mječislav Lopatka (Poljska), Keniči Sako (Japan), kao i košarkašice Izabel Fijalkovski (Francuska), Agneš Nemet (Mađarska) i Park Šin-Đa (Koreja).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.