ROĐENDAN

Na današnji dan osnovan je Košarkaški savez BiH

Kao samostalan savez i punopravni član Međunarodne košarkaške federacije – FIBA, KS BiH istupa od 1993. godine, a za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Ejup Ganić, podsjećaju iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine

Reprezentacija BiH na Eurobasketu 1993 u Njemačkoj. KSbIh

Piše: G. Šumar

3.4.2021

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine osnovan je 3. aprila 1950. godine i sve do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 1992. godine, funkcionisao je u sastavu Košarkaškog saveza Jugoslavije.

- Kao samostalan savez i punopravni član Međunarodne košarkaške federacije – FIBA, KS BiH istupa od 1993. godine, a za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Ejup Ganić, podsjećaju iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Iste godine, zabilježen je i prvi, historijski nastup naše seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Pokojni Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić okupili su tada golobrade momke u Zagrebu, koji su vođeni ljubavlju prema sportu, košarci i ratom zahvaćenoj zemlji, prvo prošli kvalifikacije u Poljskoj, a potom u junu 1993. godine zauzeli osmo mjesto na prvenstvu Starog kontinenta. U tom trenutku, za Gordana Firića, Sabahudina Bilalovića, Maria Primorca, Adisa Bećiragića, Emira Halimića, Samira Avdića, Senada Begovića, Emira Mutapčića, Ilijasa Mašnića i Samira Seleskovića taj rezultat je značio kao zlatna medalja oko vrata.

Reprezentacija BiH iz 1993. godine. KSBiH

I to nije bilo sve. Mjesec prije Evropskog prvenstva za seniore u Njemačkoj, u tada ratno Sarajevo zlatnu medalju sa Mediteranskih igara donijele su naše seniorke. 

- Predvođene selektorom Sulejmanom Begovićem, Raza Mujanović, Vesna Bajkuša, Mara Lakić i ostale igračice, u francuskom Monpeljeu popele su se na pobjedničko postolje i prvi put je ime Bosne i Hercegovine kao samostalne države ispisano na košarkaškoj mapi Evrope, ističu iz KSBiH.

Ženska košarkaške reprezentacija BiH koja je bila na najviše postolju m postolju u Monpeljeu. KSBiH

Historija je krenula da se piše te davne 1993. godine, a od tada pa do danas, košarkaši i košarkašicu su Bosnu i Hercegovinu predstavljali Evropi i svijetu sa manjim ili većim uspjehom.

Za više od dvije decenije samostalnog djelovanja KSBiH, muška košarkaška reprezentacija odigrala je preko 150 zvaničnih međunarodnih utakmica, a učestvovala je na devet Evropskih prvenstava – 1993. u Njemačkoj, 1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj, 2003. u Švedskoj, 2005. u Srbiji, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. u Francuskoj. Jubilarni deseti nastup na Eurobasketu košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je sjajnim partijama u kvalifikacijama u kojima su izabranici Vedrana Bosnića prošli dalje dva kola prije kraja u grupi s Grčkom, Latvijom i Bugarskom

Muška košarkaška reprezentacija BiH će deseti put igrati na Eurobasketu. KSBiH

Za razliku od muškaraca, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na dva prvenstva Starog kontinenta i to – 1997. u Mađarskoj i 1999. u Poljskoj. Jedan od najvećih uspjeha u našoj košarci ženska košarkaška reprezentacija ostvarila je plasmanom na Eurobasket 2021. Uspjeh je tim veći sto reprezentacija nije postojala dugi niz godina, ali je doslovno iz pepela za samo nekoliko godina uzletjela na evropske visine.


Ženska košarkaške reprezentacija BiH. KSBiH

- KSBiH trudit će se da i u budućnosti omogući osnovne uslove za razvijanje kvalitetne baze igrača, koji će našu zemlju i u narednom periodu predstavljati na najbolji način. Jer, sport i košarka uvijek su bili i biće najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu, saopćeno je iz kuće bh. košarke.

Sport i košarka uvijek su bili i bit će najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu. KSBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.